Världens mått Kehlmann D 1,9

Att sitta ute, prata böcker och dricka öl med goda vänner är ett tillfälle att tillämpa det dagsaktuella begreppet mindfulness i dess skönast och renaste form. Utökad med 50 procent sedan förra gången samlade sig BBB hemma hos Erik för att njuta öl och lägga sin dom över Världens mått.
Alla kan väl njuta ibland av att få racka ner på något, särskilt om det inte kan försvara sig. Lite så var känslan när vi satt runt bordet och svalde de första klunkarna öl, slipade sågningarna och skrattade lojt åt bokens baksidestext som talade om stor (tysk) humor, gripande dialog och planerad översättning till 35 språk!. Det var en tämligen enig klubb som kom fram till att Världens mått, handlade om två intressanta personer Humboldt och Gauss. Människor som förändrade hur vi ser på vår omvärld och var med och la grunden för det samhälle vi lever i idag. Det är som biografi boken har sina kvaliteter, inte som skönlitteratur. Deras gärningar och vetenskapliga landvinningar är imponerande, däremot så var de med stor sannolikhet inte särskilt sociala och roliga att ha och göra med. Helt hängivna personer är sällan några sociala talanger. Detta parat med en obefintlig intrig gjorde att vi mest ställde oss frågande till hela själva idén att författaren skrev en roman istället för två biografier. De hade varit roliga att läsa. Den sammanlagda BBB-bedömningen, på den fyrgradiga skalan, blev 1,86. Det var sex tvåor och en etta.
Efter att ha läst två tyska böcker på raken var det en högoddsare som landade i läshögen till nästa möte: En tysk författare vid namn Juli Zeh med boken Fritt fall. Den 21/9 är det dags att summera intrycken av denna bok och formulera ett domslut hemma hos Pelle med start 19.30. Kvällens öl då, vilket blev det? Konkurrensen var hård men det godaste ölet var det med den fulaste etiketten, Trashy Blonde. Mycket smak och en trevlig bekantskap namnet till trots.
Färdigdiskuterade och glada begav vi oss sedan hemåt. Fullmånen sken och molnen jagade över himlen på hemvägen och det var oerhört vampyrlikt vackert i huvudstadens norra förorter.

RSS 2.0