Bed för mig i tusen år Yiyun Li 2,3

Femton dagar in i Drakens år, midvinterns grepp kom sent men har kramat landet i norr med beslutsamhet. Den utlovade mansgrottan visar sig vara för grottlik för medelålders män i flock. Men inne i stugan gnistrar lamporna i välkylda flaskor, charketurierna glänser och osten, denna exklusivaste av mjölkprodukter doftar inbjudande. BBB har samlats för att samtala om stort och smått i allmänhet och Be för mig i tusen år i synnerhet.

Detta är den tredje novellsamlingen på rad och en viss novelltrötthet har insmugit sig i församlingen, vilket möjligen kan komma att påverka den kommande betygssättningen. Det är nämligen ingen störtvåg av superlativer denna gång. Genomgående är att det har varit svårt att tända till på boken, personer och berättelser engagerar inte. ” Bara för att det är eländigt, behöver det inte betyda att det är bra litteratur” samt ”novellerna är för många, för eländiga, jag fick feber och längtade efter Monty Python” var två citat från genomgången som nog sammanfattade läget bra.

Novellerna i boken utspelar sig i Kina under 70- till 90-talet och speglar den tid som författaren själv växte upp i. Ett land präglat av fattigdom och känslokyla. Yiyun Li flyttade sedermera till USA och boken känns som om hon är arg på sitt gamla hemland, vilket är förståeligt. Betygen var samlade med mest tvår och ett par treor vilket gör att totalt uppnådde boken 2,33 på BBB-skalan.

Det fanns mycket att välja på till kommande gång, detta var det som inte blev.

Konformiteten i bokläsandet har sin spegelbild i BBBs ölsmak, kvällen öl blev återigen en IPA, Sierra Nevadas Torpedo Extra IPA, och även om inte någon revolution står för dörren så uppmanade sig BBB att börja tänka i nya banor, både vad gäller böcker och öl. Mer av samma är trevligt och tryggt, men inte särskilt utvecklande. Till nästa gång är det Me talk pretty on day av David Sedaris. Skönt med humorns återkomst. Den 27/3 hemma hos Pelle ska de gemensamma skratten ljuda över nejden och frånvaron av IPA kommer att bli en njutningsfylld prövning.

Som ett bonusinlägg följer denna gång Kjells eminenta sammanställning av genomsnittsbetygen för samtliga BBB-böcker och -träffar. Klicka på bilden för att förstora den.


RSS 2.0