Där nässlorna blomma Martinson H 2,8

Det lär ha varit sensommaren 2012. BBB-mannen vände hem efter fyra veckor lång semester i landets ödsligaste delar. Ett mail hade nått honom där han med immigt ölglas i hand satt och läste böcker: Kom käre medlem för nu är det dags för träff. Han tömde ölglaset med sin mörka oljiga porter i och började resa hem den långa vägen från  landet. Så möttes åter dessa. 
Ett stort kliv för BBB, medlemmarna på bild bland korv och öl
 
För att prata om Harry Martinsson och hans Nässlorna blomma, samt för att dricka en samling öl av svenskt ursprung. Nässlorna blomma är Harry Martinssons epos, hans livs bok som han brottades med under många år och som han nog inte riktigt visste vad han ville göra med egentligen. Det märks, stundtals är det strålande litteratur, med blytunga formuleringar och skarpa analyser och porträtt och bitvis är det tämligen platt och oengagerande. " Det märks att det samhälle han beskriver är långt bak i tiden, det är svårt att relatera till", var ett citat från kvällen.
 
Intressant är även hans kluvenhet till samhällsutvecklingen. Han har inget till övers för den obildade inskränkta miljö han växer upp i där folk är fyllda av lokalt skvaller och skrock, men han tycker lika illa om skogsbolagen som planterar gran på myrarna. Det enda ljuset under uppväxten är skolan och böcker. Även om den lille Martin i boken är ett tragiskt offer för så kallad sockenvandring, eftersom hans far är död och hans mor har stuckit till Kalifornien, så var vi flera som noterade att det faktiskt fanns en välmenande samhällelig omsorg om de fattiga. Man ville väl men att det sedan fanns mindre vänliga människor och stor brist på resurser. Efter stötning och blötning kom vi fram till att den var värd en 2,8 i betyg. 
Kvällens öl blev Zeven från Slottkällans Bryggeri. Men även de övriga på bilden får MVG, undantaget Höga Kusten som bleknar betänkligt i sällskapet.
 
Till nästa gång som är den 15/10 hemma hos Magnus ska vi läst och funderat igenom Aksel Sandemoses Varulven. Väl mött under fullmånen i höstmörkret.

RSS 2.0