Depeche Mode Serhij Zjadan 2,9

 

Två länder med hög aktualitet passade Männen på att förena denna gång. Land nummer et var Ukraina som kommit att spela en sorglig och viktig roll i detta års geopolitiska utveckling. Det andra landet var Tyskland som vi passade på att hylla med en småskalig, och med, skulle det visa sig, Ukrainska mått mätt, drogfri oktoberfest.

 

Boken var Depeche Mode av Serhij Zijadan och delade upp männen i alla fyra betygsnivåer. från bedrövligt (av en man som läste den i Moskva och insåg att detta är ju så här det är här), till hysterisk rolig och årets än så länge bästa bok. Den handlar om några unga män i Ukraina åren efter Sovjetunionens fall. De har inga mål, mer än att skaffa droger, men de tycker om varandra och sina vänner och vill gärna hjälpa dem. På sin resa, vad den nu har för mål, det ändrar sig nämligen väldigt ofta, hamnar de i ett stort antal tragikomiska situationer. Allt hanterat med ett poetiskt språk. Gillade du Train Spottning kan denna nog falla på läppen. Men som sagt var, den klöv männen i delar likt det perfekta vedhugget klyver klampen i fyra delar. Snittbetyget landade därför till slut på 2,9.

 

Med temat oktoberfest på ölmenyn var variationen av förklarliga skäl inte enorm, även om det fanns några försök att med en etikett sälja sitt vanliga öl under namnet oktoberfest. En klassisk oktoberfestöl är en ljus, välhumlad tysk lager med något högre alkoholhalt än vanligt, runt 6 % burkar de vara. Det ökar väl mängden "fest" och minskar mängden "oktober" kan man anta. Dock var det ingen av de närvarande tyskarna som vann omröstningen utan priset för kvällen oktoberfestöl gick till Samuel Adams.

 

 

Till nästa gång är det återigen dags att fira, denna gång ett jubileum. Det är 75 år sedan den första noir-deckaren kom ut, Raymond Chandlers The big sleep. Den ska upp till betygsättning 5/11 hemma hos Erik. Väl mött BBB-bröder!

 

RSS 2.0