Twist Klas Östergren 2,9

Internet är en fantastisk uppfinning på många sätt. Känns som att slå in bortplockade dörrar om man ska börja lista alla de saker som blivit annorlunda och bättre. Men lägg handen på hjärtat, hur många genuint minnesvärda stunder har du haft framför skärmen? Det är i möten med människor som du kan utnyttja din bandbredd full ut, 250 Mbit är löjligt lite jämfört med vad en grupp människor är uppkopplade med. Får de dessutom god öl med tilltugg att dricka kopplas än fler delar av kropp och intellekt in. Det blir en stund att minnas. Ett ypperligt exempel på detta är en bokklubb. Sannolikt en av historiens riktigt stora sociala innovationer.

 

Nog om detta, detta är en blogg om böcker och bärs, på det sätt som en grupp medelålders män gillar att närma sig dem. Den, med marsmått mätt ljumma kväll kunde vi skymta Edsvikens islossning genom fönstren. Inne var det dukat med böcker, boklubbsmedlemmar och bärs. Endast en BBB-are saknades som hade fått åka på brådskande tjänsteresa till Kina, vilken renderade i att hans betyg skulle höjas med ett steg på grund av hemlängtan. Ett tips till alla förlag, se till att få era böcker recenserade av en kritiker på långresa.

Klas Östergren behöver knappast någon närmare presentation, med uppkommande tillträde till en av de aderton platserna. Hans bok Twist var den kvällen handlade om, när diskussionen inte handlade om rysk politik, internets eventuella fördärv av barn och unga, stambyten, eller lyckan i att vara pälsjägare i minus femtio grader.

Twist handlar om ett berättarjag och som i nutid ser tillbaka på sitt liv och kvinnan han älskade men som han aldrig riktigt kom till skott med. En kvinna som dessutom har haft en rad relationer till män som berättaren sammanträffar med både förr och i nutid. Det är en även en berättelse om hur vad som hände under ytan när Sverige moderniserades under 50- och 60-talen. Korruptionen och kontakterna med DDR. Likt alla Östergrens böcker har den ett vackert språk som flyter lätt. Men sedan blev meningarna kluvna om bokens förtjänster. Det var en bok som klöv BBB likt ett välriktat yxhugg delar en vedklabb i fyra delar. Betygen var spridda från 1 till 4, där en del såg en jättetrevlig bra berättelse med intressanta personer, såg andra platt gubbältande över den kvinnliga mystiken, utan engagemang, struktur och där personerna är tunna som klippdockor. Det genomsnittliga BBB-betyget landade tillslut på 2,86.

 

Bland urvalet av relativt alkoholstarka trendiga öl kunde vi skönja att weisse-IPA verka vara the shit just nu bland framför allt amerikanska småbryggerier. Men kvällen öl blev ett som kan låta märkligt men som var mycket gott: Culebra, Buckthorne Mango IPA. Mango och humle förenas på ett mycket gott och spännande sätt. Prova!

Till nästa gång, som är den 21 april hemma hos Jens är det Hans Gunnarssons All Inclusive som ska vara läst. Väl mött!

 

 

RSS 2.0