Djupsinne Peter Godfrey-Smith 3,2

Ibland kommer man till de där avgörande ögonblicken i livet där allt man vet och tror på ställs på sin spets. När man på djupet blir förundrad över saker som hänt. Denna kväll var en sådan, med två existensiella frågor på bordet: Varför försöker de belgiska bryggarna göra en IPA? Och: Hur i i hela friden gick det till när man bärgade kanonerna från skeppet Vasa, och än mer förvånanden, kanonerna från skeppet Kronan. Djupt, kallt och kolsvart med endast en dykarklocka och en pinne. Inga svar kom männen fram till, ej heller på den andra frågan om vad som fick ett rationellt folk som tyskarna att stänga ner välfungerande kärnkraft för att sätta sig i knät på Putin.

 Boken denna kväll var Djupsinne - hur bläckfisken började tänka av Peter Godfrey Smith. Att bläckfiskar är ett intressant djur höll männen med om och boken är en blanding av bläckfiskfakta, hur eveolutionen arbetat fram olika lösningar och ren filosofi om anpassning, inlärning och hur minnen fungerar. Bläckfiskarna skildes från oss för över 600 miljoner år sedan, men har utvecklat ögon som liknar våra. De har dock kopparbaserat blod, tre hjärtan, tarmen går rakt igenom hjärnan och de har en hög grad av självständingt "tänkande" i sina armar. Männen gillade boken och det samlade BBB-betyget blev 3,2 på den fyrgradiga skalan.
Kvällens öl blev, bland alla köpta öler av dubbelbocksnatur den av värden eminent framställda Norrstigens Dubbelbock. Nästa sammankomst för BBB sker hemma hos Pelle den 17/11. Och om vi drack dubbelbock denn kväll ska vi då ha läst Dubbelporträtt av Agneta Pleijel som kom färdigladdad i bibliotekets bokcirkelkasse. Komplett med frågor och diskussionspunkter. Väl mött!!
 
 

RSS 2.0