New York Edward Rutherfurd 2,7

New York, New York, big city of dreams. And everything in New York ain't always what it seems. Så inleder Grandmaster Flash and the Furios Five sin numera klassiska raplåt från 1982.  Hör den på youtube  och häng med i texten. Få städer fascinerar som just New York, The Big Apple, världens smältdegel. Det skulle vara intressant att se en lista över alla de filmer och teveserier som utspelar sig i den staden. Eller för all del, hur många gånger den invaderats av aliens eller förstörts i naturkatastrofer.

 Förr eller senare var ju BBB-männen tvungna att komma till New York och ta sig an den från grunden. Mitt under januaris sämsta väderomslag, när det gick från strålande vinter med snö och rimfrost till plus fem grader och regn, var männen samlade upp på berget med utsikt över stora delar av Stockholm. En stad som ofta och gärna vill vara någon annan, som kallar delar av söder för SOFO, Lidingö benämns ibland som Long Island och allt som heter något med Brooklyn säljer så det knakar. Värden hade dukat upp  med korvar, ostar som var mogna nog att föra begripliga samtal och en räcka öl långt ut på kanterna i det statliga monopolets nyhetslistningar. Vi pratar här ingefärsgeueze, mältad ananaskombucha, och andra öl som får en dubbelipa att framstå som valfri standard öl för 99:- plattan i bordershop. En veritabel fest för männens gommar.
Efter en traditionsenlig genomgång av familjära, lokala och globala händelser var det dags för männen att ta sig an kvällens bok: New York The Novel av Edward Rutherfurd. En författare som slog igenom med London The Novel, Ireland The Novel och även har skrivit, (trumvirvel) Paris The Novel. Upplägget är liknande, man får följa en stads öden genom att antal familjer som bor i den. I New York-boken börjar den 1605 med de holländska bosättarna som idkar handel med indianerna, fram till och med efterdyningarna av terrorattacken mot World trade center 2001. Männen hade i grunden ungefär samma syn på boken, det är en intressant stad med en mycket spännande historia. Fakta känns som om den är korrekt återgiven, medan karaktärerna mer liknar pappfigurer, eller blaskiga som en man valde att kalla känslan. Beroende på hur man värderar de olika delarna satte männen betyg mellan 2 till 4 och genomsnittet landade på 2,67. Värt att notera att bokens omfång, 869 sidor med liten text, hade lett till att tre av männen inte hade läst ut den än. Men de skulle göra det. En man hade till och med lyckats flyga 5000 mil och endast kommit 38 sidor.
Efter ett noggrant funderande och smakande utkristalliserade sig Founders ReDankUlous Imperial Red India Pale Ale som den tydliga vinnaren. Trots alla smakakrobatik männens munnar varit med om denna kväll landade de till slut i en relativt klassisk rödblek IPA.

Nästa BBB-träff är hemma hos Magnus den 22/3 och tills dess ska vi ha läst Kjell Westös Den svavelgula himlen. En favoritförfattare i repris. Väl mött kära vänner!

 

RSS 2.0