Den Store Gatsby av F. Scott Fitzgerald 3,5

The Jazz Age, The Roaring 20´s. Tjugotalet i Usa är en fascinerande period i brytningen mellan det gamla och nya. Mycket av det vi har idag som vi uppkattar i vår vardag fanns på plast för de välbeställda: Bilar, telefoner, swimmingpools, vackra båtar och flygplan. Musiken utvecklades enormt under denna period, gå gärna in och lyssna på Duke Ellingtons Jungle Nites in Harlem och jämför med hur det lät i Sverige vid samma tid, elleri början av femtiotalet för den delen också. Vi kan se filmer som Board Walk Empire, Millers Crossing för att inte tala om den första Gudfadernfilmen. Kort sagt en period som gett oss en stor källa att ösa ur. Dessutom, och detta är rent personligt, var 20-talet i Usa ett extremt estetiskt årtionde. Spana bara in Art deco-husen utmed stranden i Miami.

Med denna fond i ryggen samlade de sig de malttörstande männen i BBB hemma hos Kjell för att i vittert samtal värma sina frusna själar och kroppar med skummande bryggder. Ute var det som om den långa vintern från Game of Thrones hade slagit till och den fantasifulle hade inga problem med att känna de vita vandrarnas skavande närvaro.

Erik hade återigen bryggt en laddning vackert mörk öl som slank ner och sedan slog sig på skallen. "Om man nu brygger öl varför ska man då göra lättöl?" Var det retoriska svaret på hur starkt är ölet?

Boken för kvällen Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald är, till skillnad från mången ny litteratur en behändig sak på 180 sidor och inte en triologi på 1800 sidor.

Meningarna om boken var lite delade. Flera tyckte det var en stor och bra läsupplevelse att få följa ett antal karaktärer på väg mot kraschen, både emotionellt och rent fysiskt. Medan ett par BBB-are tyckte att berättelsen var i tunnaste laget och att det var svårt att förstå hajpen kring boken. Något som nog alla kunde hålla med om, men att hur den blev berättad mer än väl kompenserade för det. Dialog, personteckningar och miljöer lyfter boken och i slutändan blev det samlade betyget 3,5. Ett av de högre i klubbens historia. Det högsta betyget har gått till Strindbergs Hemsöborna, en volym av ungefär samma omfattning som Den store Gatsby. Kanske något att tänka på för författare i vardande.

Kvällens öl, som i det köpta sortimentet gick i påskens tecken. ( Hur länge har det förresten funnits påsköl?) Kampen var hård mellan Eriks hemgjorda och två köpeutmanare, men till sist avgick Sigtuan Dark Easter med segern strax före Mohawk Easter Rocket.

Till nästa gång som är hemma hos Johan den 7/5 ska vi ha gett oss på en en rysk sceince fiction-komedi: Day of the Oprichnik av Vladimir Sorokin. Väl mött!


RSS 2.0