Liknelseboken P-O Enquist 2,0

Tropisk sommar hade gått över i svensk sensommar på gränsen till känsla av höst i luften. Männen som rest norrut, så långt mot Västerbotten som klubbens geografi tillät, bänkade sig framför elden och kände vindar och regn svepa kring dem. Uppe till läsning över sommaren hade varit en av Sveriges litterära scens verkliga åldermän, P-O Enquist och hans, som vi förmodade, självbiografiska Liknelseboken.
En bok som många recensenter höjt till skyarna. Männen i BBB var överlag inte lika imponerade. Rubriken är ett citat, ”Gubbältande” är ett annat och ”en gröttjock massa”, ett tredje. I grunden handlar det om en åldrande mans sexualdebut när han var femton år, i en tid och miljö där kvinnor var synd och sex skam.
Men det förstår läsaren ganska fort, vilket gör det lite enformigt att läsa det om och om och om igen. Det finns även ljuspunkter med boken och det är att det är skickligt skrivet, bra språk och begåvat strukturerat. Betygen som männen satte varierade mellan 1 och 3, genomsnittet landade på en jämn och fin tvåa.
Kvällen öl var en utflykt söderöver med fokus på utmärkta Hökarängens bryggeri och kvällen öl blev, inte helt överraskande, Hökarängens IPA. Vill du som bryggare få BBB-männens tummar uppåt, brygg en IPA.

Till nästa gång, den 29/9 hemma hos Bygdeson ska vi ha läst Serhij Zjadans traspunkiga roman ”Depeche Mode”. Väl mött!

 

Yahya Hassan 2,6

 
Strax innan den sommaren kom med besked var det dags för BBBs säsongsavslutning. Boken för kvällan var den på kultursidor så hajpade Yahya Hassans debutbok med samma namn. En versalt skriven diktsamling, av en ung. statslös kille som inte känner sig hemma vare sig i Danmark eller den traditionella palestinska kulturen. Här här några omdömen:
 
- ingen läsglädje, inget positivt, ung arg man. Imponerade inte.
 
- Bra men förstod inte. Provokativt. Man kan ana mycket mellan raderna men det var svårt att tyda
 
- En läsvärd skildring av en ung rotlös man utan förebilder. Tragiskt våldsamt och hopplöst men utan någon som helst förslag på lösning på problemen där faller boken en hel del faktiskt.
 
- Provocerande. Gör mig arg Vad har han för diagnos? trots allt skit han hittar på visar han trots allt en viss insikt. Berör och bra men får två av personliga skäl
 
- Inte så mycket lyrik. Är han litterär eller skrattar han hela vägen till banken. Varför tar han inte ansvar för sitt liv. Provoverande och irriterande.
 
En bra sammanfattning: En bok som lämnar en känsla som av sand i sängen. Obehagligt och irriterande utan möjlighet till lösning.Boken fick ettor till treor i betyg och snittet landade på 2,6.
 
Tror att Kjell fick några bilder på tilltugg och öl. Kvällens öl var en sjysst skapelse med en tjusig solnedgång på.
 
 
Till nästa gång, den 19/8 hemma hos Magnus är det P-O Enquists Liknelseboken som ska vara inläst och betygad.
 

RSS 2.0