Torka aldrig tårar utan handskar Jonas Gardell 3,0

I den mörkaste midvinterstämningen på länge samlade BBB ihop sina trupper för att njuta av värme, samtal, litteratur, öl och jämtländska delikatesser. Dagen innan hade svept in Stockholmsområdet i ett tjockt täcke av nysnö och alla kunde njuta av det vackra men opraktiska landskapet som infinner sig under den period som är mellan ett ordentligt snöfall och snöröjningens brunslaskande inträde.

 

På bordet stod granbarksost, renkorv, älgkorv, lökkorv och torkad fårkorv samt en bit skånsk cheddar. BBB:s egen bryggmästare anlände med fatfylld ryggsäck som visade sig innehålla en läskande bryggd som gjord för sommardagens skugga efter välförrättat värv med lie och räfsa.

Boken som låg på bordet var Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Omdömena om den var väldigt lika, kanske de mest enhälliga i klubbens historia. Det är en angelägen och viktig bok som en tid i vår nära historia som det inte skrivits så mycket om.

Några citat från diskussionerna:

”En typisk Gardell med mycket humor samtidigt som den är jobbig.” ”Fungerar mycket bra som ljudbok med Jonas själv som uppläsare, särskilt Paul lyfter till höga höjder.” ”Det som slår en är hur ensamma många bokens karaktärer är, de längtar så oerhört efter närhet och gemenskap. Det är tragiskt.” ”Tänk att under hela sin tonårsperiod inte kunna få bejaka de känslor man har och få vara den man är, det är inte konstigt att så många yngre homosexuella är alkoholister i 20-årsåldern.”

Betyget landade på en trea, vilket alla gav. Det som hindrar den från att få en fyra är att den saknar en del litterära kvaliteter. Det är lite för mycket övertydlig symbolik med vita älgar och skrangliga staket utanför högt belägna sommarstugor.

Kvällens öl blev Sleepy bulldog winter ale från Gotlands bryggeri. Till nästa gång så blir det faktaboksdags: Ved av Lars Mytting och med den inläst så träffar BBB:s medlemmar varandra hemma hos Erik den 16 januari. Möjligen blir det en brasa i öppna spisen då.


RSS 2.0