En halv gul sol Chimamanda Ngozi Adichie 3,7

 Augustisommarens varma dagar var slut, hösten knackade på dörren. Levande ljus silat genom maltfyllda glas skänkte lyster åt Männens sensommarsolbränna. Full uppslutning på denna säsongens första BBB. Sexhundraåttiosidor nutidshistoria i form av en Halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adiches bok om Nigerias frigörelse från Storbritannien och det hemska inbördeskrig som sedan följde mellan 1967 och 1970 då över en miljon människor svalt ihjäl. Inte på grund av missväxt utan på grund av att Nigeria svälte ut den nybildade staten Biafra.
 Männen konstaterade att alla visste vi vad biafrabarn var för något, men ingen kunde dra sig till minnes att någon försökt förklara varför de svalt. Det man trodde var att det väl varit missväxt. Inte svält som terrorvapen. En annan reflektion som flera delade var att boken var lätt att ta sig igenom, trots tjockleken kändes den aldrig som det under läsningen. En man hade dessutom knappt hittat den när han skulle gå iväg samma kväll eftersom han mindes den som mycket tunnare.

Boken innehåller många karaktärer och berättarjaget växlar mellan några av dem och det är intressant att följa dem genom boken eftersom de utvecklas olika. Den drömmande akademiske reovlutionären visar sig inte ha någon dådkraft när det kommer till kritan, den rika flickan visar sig vara en skarp överlevare. Ett starkt drag är den fanatiska tron på nationalismen som det unga Biafra odlar, där man vägrar se resursbristerna och omvärldens ovilja att erkänna dem, utan tror att de genom utvaldhet och hjältemod kan vina över en starkare fiende. Sorgligt och mänskligt, en tragisk process som upprepas genom historien och än i våra dagar.

 Betyget för boken blev högt, med ett genomsnitt på 3.67 landar den in bland toppen i BBB femåriga historia. Kvällens öl blev Rosa Kinn ett friskt hallonaromatiskt öl från Kinn Bryggeri i Danmark.  Till nästa BBB som är hemma hos Erik den 14 oktober är det dekonstruktion av nationalstat och representativ demokrati om ligger i läshögen: Det Globala Imperiet av Alexander Bard och Jan Söderkvist. Väl mött!
 

RSS 2.0