The Journal of Nicholas Cresswell 3,2

I gränslandet mellan sommar och höst samlade sig männen för en maltförstärkt bromancekväll. Samtalen flödade mellan drogade koalor, var finns världens äldsta träd och vart går gränsen när en grovmalen eller hackade korv övergår i en emulsion? Många frågor, där vägen till det eventuella svaret är det viktiga.

 Boken denna kväll var Nicholas Cresswells dagbok mellan 1774 - 1777 då han som ung engelsman åkte över till kolonierna för att bli rik, men hamnar mitt i det amerikanska frihetskriget. Det går inte som planerat, men han skriver en dagbok under hela resan, en bok som överlevt till våra dagar. En dagbok är inte tänkt att läsas av någon annan än den som skriver den. Vilket märks, med partier som inte är så intressanta, medan andra delar är både välformulerade och roliga. En lins rakt in i en annan människas medvetande. Cresswells känsla för språket är nog en av anledningarna till att boken överlevt, samt att han är en reflekterande person som tycker illa om hur de svarta och urspungsbefolkningen behandlas av kolonisatörererna. Samtidigt som han har noll förståelse för att kolonierna vill frigöra sig från den brittiska kronan. Betyget landade till slut på goda 3,2 i genomsnitt.

Nästa gång som är den 9 november hemma hos Johan, ska What just happened av Marina Hyde vara läst. En av få böcker i roliga hyllan hos den största av huvudstadens bokhandlare. Väl mött då kära vänner.

 

RSS 2.0