Hägring 38 Kjell Wästö 3,7

Nationalismen och stamtänkandet äro sega sjukdomar. De botas bäst med läsning och resor. En nyckelmening i Kjell Westös Hägring 38 som är som en bekräftelse på BBB-devisen, hämtad från en annan bra bok: Gentlemen av Klas Östergren. BBB betyder Berest, Beläst och Belevad. Tre grundelement i ett civiliserat liv.

Kjell Westös Hägring 38 utspelar sig i Helsingfors 1938 och i fokus är två personer, Claes Thune och Matilda Wijk. Thune är liberalen i en tid av enkla politiska lösningar med krav på radikala beslut och starka ledare. Fru Wijk brottas med sina upplevelser från tiden i fångläger efter finska inbördeskriget. Fångläger som hämtade inspiration av de utrotningsläger som Tyskland experimenterade med redan i slutet av 1800-talet i sina afrikanska kolonier.
Med i boken är även Onsdagsklubben, en till diskussionsklubb förklädd supklubb. Hur det går får du läsa själv, eller lyssna. Boken finns alldeles utmärkt inläst av Stina Ekblad, du hittar första avsnittet här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/442085?programid=1111

BBB-gänget hade nästan enbart positiva omdömen att ge och snittbetyget landade på mycket starka 3,7, vilket gör att Hägring 38 tangerar rekordet och numer delar det med Strindbergs Hemsöborna. Hägring 38 känns på många sätt aktuell och får oss att tänka till hur skört vårt liberala samhälle är när det möter människor som inte är inställda på kompromiss utan som är beredda att ta till våld för sina idéer och kanske till och med är villiga att dö för dem. Mycket läsning, resor och samtal är vaccinationen. Var frikostig med den.

 Kvällens öl blev en delad uppgörelse mellan Sea Legs och Tulsa Twister. En porter och en frisk IPA, som båda fick varma rekommendationer. Nästa gång sammanstrålar BBB den 3/2 hemma hos Johan för att prata löpning baserat på Kenneth Gysings Ett år av magiskt löpande. Väl mött!
 

 


RSS 2.0