Kafka på stranden Murakami H 3,3

Bladvändare brukar man ju kalla böcker som det inte går att lägga från sig utan man bara måste veta vad som händer på nästa sida. Och nästa. Och nästa. Det slutar lätt med att man går till jobbet med en betungande boksmälla som kommer sig av allt för sent läsande. Till denna gång av den fryntliga klubben BBBs recensionsträff var det just en bok med sådana drag som skulle upp till domslut. Dessutom var den, skulle det visa sig, irriterande. En irriterande bladvändare, hur hänger det i hop?
Då detta till lika delar även är en ölklubb var det mycket välförsett även på denna front, såpass att det mumlas om "nattsudd och fylleri" bland äkta hälfter till BBBs medlemmar. Då boken utspelar sig i Japan och en av personerna heter Johnnie Walker var öltemat japan och Skottland. Två ölområden med skilda ansatser att förädla spannmål till dryck. De japanska ölen var visserligen välgjorda men inte särskilt spännande. Skottarna vågar ta ut svängarna mer och levererade denna kväll en hög och jämn maltglädje.

Tillbaka till boken, Kafka på Stranden av Hariku Murakami. Den hadnlar om den unge Kafka Tamura som rymmer hemifrån för att komma bort från sin far och bsätter sig på ett bibliotek samtidigt som han letar eftersin mamma och syster. Sin fars Oidipus-spådom förföljer honom när han träffar ett par kvinnor i passande ålder. Det som är bladvändande i boken är att den är är bra skriven och översatt, det händer mycket , det är klokt, underhållande och man blir nyfiken av att veta hur det går. Det irriterande är att läsaren i mycketliten omfattning får svar på sina frågor, om vad som händer sen, varför händer det och hur kommer det att gå? För den som vill går det att läsa på en massa om japansk folktro, Schubert, grekiska dramer och annat och säkert kunna få ut en massa annat ur denna lärda författares alster.

I takt med ölens sjunkande i glasen diskuterade vi även de tämligen omfattande sexskildringrna i boken. Fanns de med där för att huvudpersonen är femton, eller är det som vissa påstod vanligt i japansk litteratur? Vi får återkomma i den frågan när vi läst mer. Betyget för Kafka på Stranden blev i alla fall BBBs högst hittills med 3,3 i genomsnitt. Kvällens öl var utan tvekan Fraoch Heather Ale, samt en hedersutmärkelse till Brew Dogs Paradox Smoky Ale. Nästa träff är hemma hos Erik den 20/4 kl 19.30 som vanligt.

Och till dess är det Nicole Krauss: Man utan minne, som ska bli läst och funderad över. Tack Kjell för en mycket rolig och god kväll som nästan blev till morgon innan de lärde linkade hemåt.

RSS 2.0