Guns, Germs and Steel Jared Diamond 3,2

Med nogsamt avstånds-hållande, ej -tagande, slöt männen upp i den utglesade soffgruppen för att ägna sig åt malt och samtal. Ett välbehövligt direkt möte med full bandbredd till skillnad från de bandbreddsbegränsade möten som sker på nätet tillvardags. Det spelar ingen roll om du är uppkpplad via en fiberkabel med kvadriljoner megabit, den mänskliga direktkommunikatioonen slår den med hästlängder. Vissa möten kommer nog även att ske digitalt efter coronapandemin, men vill man driva saker framåt, och skapa utveckling behövs det möten i den fysiska världen.

 Boken till denna gång hade det passande namnet Guns, germs and steel av Jared Diamond. Den kom ut första gången 1997 och handlar om hur geografiska förutsättningar varit avgörande för hur våra samhällen har utvecklats genom historien och vilka faktorer som låg bakom att européerna under sexton- till artonhundratalet kunde lägga stora delar av världen under sig. Där just virus och bakterier spelade en viktigt roll.
Männen tyckte boken var bra om än något pratig, dock outhärdlig som ljudbok, men den finns som bra doumentär på National Geographic Channel, för den som hellre vill ta del av Jareds tankar den vägen. Den stora aha-upplevelsen för de som läst den var nog hur tydligt det blir att geografi har spelat en så stor roll, samt hur få av alla växter och djur i världen som passat till lantbruk och att merparten av dessa kommer från samma ställe, det som kallas för den bördiga halvmånen och att det tack vare euroasiens öst-västliga utbredning enkelt kunder spridas över stora områden. Till skillnad från båda afrika och den amerikanska kontinenten som sträcker sig i nord-sydlig riktning. Det samlade BBB-omdömet landade på 3,2 vilket är en läsrekommendation om du har en del tid över då det är många sidor. Vill du se en intervju med professor Diamond finns det en här: https://www.svtplay.se/video/26801145/skavlan/skavlan-1-sasong-1-avsnitt-3 

Ölen denna kväll var av ovanliga sort, bland annat ett som var smaksatt med salt och koriander, men inte alls illa väl kylt en varm sommareftermiddag. Men utmärkelsen kvällens öl gick till Carismatic från 0/0-Brewing.

 Nästa gång ses männen hemma hos Johan den 15 juni och då är det en bok som är så ny så att den inte finns att köpa förrän den 20 maj: Herrens år 1398 av Dick Harrison. Väl mött där kära vänner!
 
 

RSS 2.0