Vegetarianen Han Kang 2,3

I en värld som många upplever som osäkrare än förr, kände de samlade männen sig lugna och fulla av förströstan när de blickade ut över bordet. Bordet, som var dukat med öl, ost och chark. Potatischips fanns för vegetarianen inom dem. Ute i majsolens sena glöd vilade de gamla skyttevallarna likt väktare över en pålitligare tid. Med denna inramning samlades männen för att samtala om Koreakriget, om varför Sverige har en av världen mest moralistiska drogpolitik, om varför lagen om offentlig upphandling håller på att slå sönder många välfungerande bolag på mindre orter och om hur det kommer sig att svenskar ägnar sig åt välfärdsturism i Egypten. Human resourcemumbojumbo är ett stående inslag, denna gång avvnjuten i form av en liten trudelutt: https://www.youtube.com/watch?v=SPTReeNcHAg

 

Lite Ryssland han de också med mellan tuggorna och klunkarna innan det var dags att ta sig an kvällens bok: Vegetarianen av Han Kang. En bok som vunnit internationella priser och som fått många bra recensioner.

Vegetarianen, grönsaker har lite med bokens innehåll att göra, utlöste intensiva diskussioner. Dels om vad den egentligen handlade om och dels om hur svårt det är att sätta sig in i en kultur som är så skild från ens egen. Om boken visar på de traditionella könsrollerna i Korea så var männen i alla fall glada över att vi lever där vi gör. För även om kvinnans roll i ett traditionellt koreanskt äktenskap verkar vara hemsk, lever även männen ett mycket begränsat liv.

 

Läkarna i sällskapet dömde ut den medicinska delen med psykoser och anorexia som orealistiska, men det kanske inte var meningen att det skulle vara realistiskt, utan att det handlade om symboler för något annat. Delar av boken, framför allt mittendelen, är skickligt berättat och får läsaren att kastas in en händelseutveckling som är helt sjuk, utan att man upptäcker det själv förrän en annan person i boken påpekar det. Skickligt berättat.

Omdömena blev spridda, etta till fyra, med allt däremellan. Allt mellan "mycket intressant" till "provocerande obegripligt och en författare som plågar läsaren". Genomsnittet landade till slut på 2.33 i betyg.

Kvällens öl blev Millionaire Salted Caramel+Chocolate+Milk Stout från The Wild beer Co, vilket var otippat eftersom det innehöll på choklad och saltkola. Männen hade dessutom den tveksamma förmånen att få smaka på den sämsta öl de druckit sedan BBB grundades. Thomas Hardy's Ale var grimasframkallande.

Nästa gång, hemma hos Jens den 13/6 är det Ben Aaronovitchs, Rivers of London som ska bli skärskådad och lagd på domarbordet.
 
 

RSS 2.0