Aftonland Therese Bohman 3,3

Nästanvår, ljust ute, med nordanvind i håret klev männen in i stugan där den belgiska ölbuffén var framdukad. Starkt, gott och fullt med estrar innan eastern. Mycket fanns att avhandla denna kvällen, till exempel hur exportläkare har blivit en av Kubas främsta exportinfdustrier. Kubanska läkare jobbar i andra länder och alla deras lön går till den kubanska staten som har deras familjer som gisslan, samt hur man kan designa en telefon som fungerar även på sabbaten för ortodoxa judar, till hur man tillverkar eldstubbar för trevliga brasstunder utan att behöva hugga en massa ved. Vi fick även se i realtid hur nästa BBB-mötes-öl stod under bryggning med jästutveckling och temperatur.

 Boken denna kväll var Therese Bohmans Aftonland, en bok om konstvetarprofessorn Karolina och hennes liv ett ungefärligt halvår i Stockholm. En bok som gav upphov till en myckenhet av diskussioner. I grunden är Karolina en "kulturman" som utnyttjar sin position till att ligga med doktorander , dricka för mycket alkohol på gratisfester och slikt. Men samtidigt framställs hon som ett offer, en stackars människa som är djupt olycklig och vilsen tillvaron. Intressant att läsa och frgåan som kom upp var "Skulle en man som beter sig som Karolina kunna blir porträtterade på samma sätt?" Intressant tema för den som vill utforska detta. Männen var överlag positiva til boken och tyckte att den var välskriven och tankeväckande, samt även rolig. En scen som fastande är den när Karolina haft fantastiskt sex med Anders och ligger och småpratar efteråt, när Anders plötsligt häver ur sig att han röstar på SD...

Betygen var blandade, från tvåor till fyror och genomsnittliga BBB-omdömmet blev 3,3. En stabil läsrekommendation alltså.

 Kvällen öl, bland alla belgare blev en svensk variant: S:t Eriks Vesper Ale. Till nästa gång fortsätter männen med att utforska de tunna böckerna. Den 21 maj hemma hos Erik ska vi ha läst Journeys End av R.C Sheriff. Enligt somliga förslaga till Black Adder som är en central kulturupplevelser för delar av BBB. Väl mött där kära vänner.
 

RSS 2.0