De Ofrälsta Robert Harris 2,6

Första kvällen på den första sommarmånaden. Årskalenderns motsvarighet till fredag hade kommit, sommaren ligger fortfarande framför oss med den sköna känslan att söndagen (hösten) fortfarande är mycket avlägsen. Fredagar avnjutes gärna i ett väl valt sällskap med intressanta diskussioner och kanske några öl, så männen stegade upp till stigen i norr för att samtal och njuta av härbryggda drycker. Bryggmästarens favorit med ett opassande namn för det moderna internet stod på bordet, tillsammans med ett antal blekare kopior från det statliga monopolet.

 Magisk dryck med onämnt namn

De källarboende puritanerna återkommer vi till, men nationalekonomen i BBB lärde ut det faktum att en låg statsskuld, som Sverige har, gör att det sker väldigt lite transaktioner internationellt i svenska kronor. Bristande efterfrågan sänker värdet på kronan och vi får alla, som inte hemestrar, betala dyrt för vår valuta annorstädes. 

 Då männen har en lång lässommar framför sig kom några bonustips. Dels denna på bilden som inte liknar något annat du läst. Dels Sagan om den stora Datamaskinen en vision av Olof Johannesson samt Gregorius av Bengt Olsson.

Kvällens bok var Robert Harris De ofrälsta som handlar om Storbritannien under 1660-talet i tiden efter att Cromwell hade dött och med vilken frenesi under lång tid den brittiska kronan jagade de som hade skrivit under Karl I dödsdom. Männen fann boken intressant och att det är en spännande tid att läsa om, med bra miljöskildringar. Dock hade den vunnit mycket på att vara minst 200 sidor kortare, berättelsen går oerhört långsamt framåt, det är ett monotont vandrande kors och tvärs i Pennsylvania, New Jersey och Conneticut. Först av de jagade glädjelösa puritanerna som utan att blinka kan bo en källare under ett hus i två år utan att att tappa geisten, och sedan av de brittiska förföljarna. Det samlade betyget landade på 2,6 och spännvidden i betyg var tvåor och treor.

 Till nästa gång som är den 22/8 hemma ska Jan Guillous Eventuellt uppsåt - att döda ortens gangsters vara läst. Väl mött i årskalenderns lördag!
 

RSS 2.0