Metro 2033 Dimitrij Gluchovskij 2,5

"En kväll i tunnelbanan - ingen dag som den vanlig vardan". Klivet från Noices stockholmsdrömmar 1980 till Dimitrij Gluchovskijs Moskva sjutton år in i framtiden från nu, är långt. Männen hade kvällen till ära marscherat upp till BBBs näst högsta punkt för djupa samtal, spetsiga diskussioner, hembryggt öl och smarriga tilltugg.

 Under högtidliga former skedde även invigningen av BBBs åttonde medlem och för den numerologiskt intresserade finns det säkert klokskap att dra ur det faktum att antalet män nu är dubbelt så många tillantalet som nivåerna i betygsskalan. Det var en kväll där boken pockade på uppmärksamheten. Metro 2033 var från början en blogg författad av Dimitrij Gluchovskij, tanken bakom bloggen var att skapa en värld som andra kunde gå in och skriva berättelser i, så kallad crowd writing. Dessutom var planen redan från början att skapa ett datorspel https://www.youtube.com/watch?v=Xc2hhef-Nzo , det kom 2010 och fick bra kritik. Finns att ladda ner från Steam.
 För att uppskatta boken måste läsaren snabbt bestämma sig för att bortse från en del logiska luckor samt ha en icke obetydlig förkärlek till dystopier, där Cormack McCarthys The Road fortfarande är den glåmigaste stjärnan på den röktäckta himlen. En genre som gör sig mycket bättre som fiktion än som verklighet. Boken är klassiskt upplagd, ung man får ett uppdrag och medan har gör det upptäcker han okända förmågor hos sig själv och kommer tillslut till insikt om att han är den utvalde.
 Tänk The Hobbit och The Matrix eller varför inte Belgarionböckerna. Men det är bra skrivet, om än en smula linjärt i Da Vinci kods-stil, med en genomgång av en rad totalitära ideologier av religöst och ateistiskt ursprung. Samtliga bistert skildrade, men födda url människans längtan efter tillhörighet. Allt är bättre än den ultimata ensamheten.

Männen konstaterade att de bästa diskussionerna kommer inte av de bästa betygen utan när betygen varierar mellan läsarna. Metro 2033 fick betyg från 2 till 4 och genomsnittet landade på 2,5.

 Värden försåg gästerna med smakrika hembryggda öl. Bland annat ett med egenodlad humle som var en lantsort från Järvsö. Troligen första gången på kanske 100 år som någon bryggt öl på denna humle. Ett gott och smakrikt öl men som inte kunde mäta sig med kvällens öl. En mörk belgiskinspirerad fruktsalladsexplosion som döptes till Kung Leopold.
 Till nästa gång, den 14/11, då männen traskar hem till Kjell är det Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande som ska vara läst och bedömd. Väl mött kära BBB-are!
 

RSS 2.0