Nätternas gräs Patrick Modiano 2,2

Spret. Smaka på det ordet, det är roligt med ord som är det de betyder. Ljudhärmande ord kallas onomatepoetiska, men vad ord som helt och hållet känns som de låter vet jag inte. Men njuter av dem lika fullt ändå. Spret, spretande och spretighet var temat för kvällen i novemberkvällen, när männen återigen begav sig på maltmättad litterär utflykt. Tända ljus och sprakande brasa ramade in den dubbla spretigheten.

 

Den första spretigheten bestod av det faktum att kvällens bok, Patrik Modianos Nätternas gräs lyckades erövra samtliga betyg på den fyrgradiga skalan, en bedrift i sig. I korthet handlar den, endast 138 sidor korta boken, om en man som ströva kring i Paris och funderar över en gåtfull kvinna som han lärde känna för 40 års sedan. Han fundera över deras tid tillsammans och om han eventuellt kommer att få se henne igen. Vilket han inte tror eftersom hon var inblandad i någon form av kriminella affärer.

 

Beroende på man och sinnesstämning lät kommentarerna på följande sätt: ”underbar och mysig bok, att mystieriet inte får någon lösning stör mig inte”, mer än stämning än en berättelse, vet ej vad den handlar om men det gör inget”, ”sämsta eleven i grundkurs 1a på Lackalängas skrivskola”, ”betyget blir lågt och hade boken varit längre hade betyget blivit lägre”.

Det genomsnittliga betyget för boken blev 2,2.

 

Den andra spretigheten denna kväll stod ölen för. Inget tema, ingen tanke, utan ett urval som värden tyckte verkade vara kul öl. Lite IPA från amazonas, svensk IPA, Iron Maiden-lager och danskt barleywine. Efter diskussioner som inte står GW person och Göran Lambertz efter kunde männen enas om att två stycken öl fick dela på hederstiteln kvällens öl: Gumaro IPA av Amazon Beer samt Little Korkny Ale av Nörrebro Brygghus.

 

Nästa gång männen samlas under månens sken över gnistrande nejder är den 16/1 2014 hemma hos Kjell och till dess är det uppföljaren till The Shining: Doctor Sleep som ligger på nattduksbordet. Väl mött kära vänner!

 

RSS 2.0