Det Globala Imperiet Alexander Bard 3,2

Hur diskuterar man en bok som författaren själv säger” Att den skrev jag bara för att visa hur smart jag är. Max femhundra personer i världen förstår den och är du inte uppfödd med Hegel och kan din Nietzsche utantill vid tio års ålder är mitt råd: läs den inte.”

 Boken det handlar om är Alexander Bards och Jan Söderqvists Det Globala Imperiet. Det är en filosofisk genomgång hur informationsteknologi formar samhällen och maktstrukturer. Vem som styr och på vilket sätt. BBB-gänget hade en ganska gemensam upplevelse av boken. Bitvis tankeväckande, elak, rolig och begåvad. Varvad med partier av postmodernistiskt mumbo jumbo som lika gärna kunde varit hämtad från någon av de floskelgeneratorer som finns på nätet. Hemsidor som du tankar på med några nyckelord och som sedan skapar innehållslösa artiklar fyllda med svåra ord och krånglig meningsbyggnad. Flera av dessa sajter har fått sina artiklar publicerade i olika vetenskapliga publikationer. I studiesyfte går det bra att besöka exempelvis: http://www.elsewhere.org/pomo/
Med detta i bagaget konstaterade männen att detta är en bok som passar bättre för diskussion än för betygssättning. Stundtals jobbig utan mening, och stundtals kloka och elaka analyser av det samhälle vi lever idag i med värderelativism, minoritarism och med falnande mediaföretag som skriker allt högre när makten att påverka har flyttat åt annat håll. Även dagens svenska politiska situation går att se på ett annorlunda sätt genom de analyser som Det globala imperiet bjuder på. Dock är betygssättande ett uppdrag som männen tagit på sig och genomsnittet landade till slut på 3,17.

Alxenader Bard har gått vidare i sina tankar, boken är från 2009, och här kan du se dem sammanfattade på 1 timmer och 24 minuter: https://www.youtube.com/watch?v=CCp26NSRy8Q

 Nu är detta inte bara en boklubb utan det är även öl männen fokuserar på och med jämna mellanrum har BBB förmånen att gästa Erik som är en formidabel hembryggare. Denna gång hade han dukat upp ett antal utsökta öler bryggda på egenodlad humle.  Dessa humlesorter ingår i ett projekt som drivs av Julitta och som syftar till att bevara gamla svenska humlesorter. Vi fick lära oss att humlesorter längre söderut inte mognar i Sverige eftersom nätterna först blir tillräckligt korta för sent på året. Då är det för kallt. De svenska sorterna börjar mogna även under våra ljus sommarnätter. Trevligt när en kulturhistorisk gärning även smakar gott. Kvällens öl blev dock Saison Dupont, och till nästa gång är det Bill Browders: Mitt krig mot Putin som ska vara läst och genomtänkt. Då samlas männen hemma hos Kjell  den 23 november. Väl mött!
 

RSS 2.0