De förklädda flickorna i Kabul Jenny Nordberg 3,4

En kall och blöt vår höll på att komma till sitt slut. Skulle den komma att övergå i en kall och blöt sommar? Männen visste inte, de visste bara att kvällen krävde inomhussittning, trots att solen sken och de tappraste av småfåglar sjöng för full hals, allt för att hålla värmen i den bitande vinden. Men eftersom männen numer känner sig för gamla för att stå ute i kylan och halsa ljummen öl, kröp de in i stugvärmen för att ta sig an ytterligare en sammankomst i BBB. 
 
 
Steget från den ombonade samvaron i bokklubben till temat i den bok som var upp till diskussion var långt, men hade det tematiska gemensamt att det handlar om könssegreation. Enbart män är  BBB-are och boken: De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg, handlar om ett av världens mest kvinnoförtryckande länder. Där upphör dock alla liknelser mellan BBB och Afghanistan. Boken är ett långt reportage, som handlar om hur familjer i Afghanistan under vissa omständigheter klär ut sina döttrar till söner. Det kan handla om att familjen enbart har döttrar och vill höja sin status genom att ha en son, det kan handla om att man genom att klä ut en dotter hoppas att magin ska fungera så att de kan få en son, eller att det helt enkelt är så att familjen behöver ha ett barn som kan arbeta eller springa ärenden. Vilket inte döttrar får göra. Detta sker halvt öppet och omvärlden accepterar det, under förutsättning att flickan återgår till att klä sig som flicka när hon kommer i puberteten.
 
Nordberg har tillbringat lång tid i Afghanistan och följt ett antal kvinnor och "bacha posh" som de utklädda flickorna kallas. Boken är en fackbok och den känns som ett långt, men bra, reportage i en tidning. 
Detta är nog den bok som fått de längsta diskussionerna av alla böcker BBB har läst och pratat om. Den ställer en rad frågor om hur vi människor fungerar under press, och vad som skapar kön och genus. Afghanistan har inte haft fred så länge man kan minnas, den enda "fungerande" samhällsstrukturen är klanen, kvinnors enda roll är att föda söner som kan säkerställa de tre regler som klanerna lever efter: Hämnd, Beskydd och Gästfrihet.
 
Förmodligen är Afganistan idag ett av världens värsta länder för en kvinna att leva i, som ett exempel betyder ordet för barn; pojke. En flicka kallas bara för "det andra". Reglerna för vad kvinnor får göra är många och hårda och männen har absolut makt över kvnnorna.  Ett skrämmande samhälle som motstått alla försök till förändring och utveckling. Som en BBB-are sammanfattade det: "Afganistan är förmodligen det enda landet som haft det bättre under Sovjetisk ockupation".
Boken fick mycket höga 3,4 i genomsnitt på den fyrgradiga skalan.
Många goda öl bjöd värden oss på och det var tur att cykelbanorna var tomma och breda på vägen hem. Kvällens öl blev Ballast point, en sommarfruktig IPL.
 
Nästa gång BBB ses ska stor litteratur vara läst: En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, och den träffen är 1 september hemma hos Pelle. Välkomna efter sommarlovsläsningen.
 

RSS 2.0