Mitt krig mot Putin Bill Browder 3,0

Så heter den bok som var temat för kvällens BBB-träff. Författad av Bill Browder och på ett märkligt sätt, kanske BBB borde lägga sig på analyssoffan, återkommer diskussionerna ständigt till Ryssland.  Nu skulle BBB äntligen få ägna en helkväll åt att få prata Ryssland ( inte första gången under BBBs existens, och förmodligen inte den sista).

 

Denna kväll, förlagd i Villa Källåsens välförsedda gemak. Ostbrickan dignade under franska, italienska och inte minst kazakiska ostar. En halv gris låg kryddad, torkad och skivad bredvid, och över all denna gomfröjd tronade en lång rad ölsorter.  Boken, som handlar om Bill Browders finansiella äventyr i Ryssland under andra halvan av nittiotalet fram till ungefär 2005 och därefter de rättliga konsekvenser detta gav, ger en förståelse för hur man ska tolka det som sker i Ryssland idag. Både vad gäller inrikespolitik och utrikes dito.  BBBs store och oomtvistade Rysslandkännare berättade att man, för att förstå hur Ryssland fungerar måste kunna förstå logiken i att några poliser på mellannivå, på ett klantigt sätt, kan stjäla 230 miljoner ur statskassan, och sedan ge en amerikansk affärsman skulden för det med regeringens goda minne.

1.      Att ryssar kunde plundra staten på mångmiljardbelopp i mitten av nittiotalet när Jeltsin sålde ut ryska företag med 99,99% rabatt är helt ok. Det är däremot absolut inte okej när  en amerikansk affärsman (Bill Browder) gör samma sak.

2.      Att i en skurkstat, är det värsta högsta makten vet människor som är hederliga. Ohederliga människor på alla nivåer är användbara eftersom det finns hållhakar på dem. Hederliga människor med inflytande är ett problem som behöver elimineras.

 

Bokens första del som beskriver Browders finansiella eskapader är intressanta som nutidshistoria. Men det går förstås illa och han tvingas att fly från Ryssland med sin personal och sin familj. Den som stannar kvar är bolagsjuristen Sergiej Magnitsky ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Magnitsky  ) som fängslas, misshandlas och slutligen mördas i fängelset. Andra halvan av boken handlar om Browders kamp för att ge sin vän upprättelse. Med träget arbete får han igenom Magnitsky-lagarna i USA som konfiskerar pengar och ger begränsningar i rörelsefriheten för utpekade personer i Ryssland. Liknande lagar skapas även inom EU. Putin kontrar med att förbjuda amerikaner att adoptera barn från ryska barnhem. Ett beslut som dock inte togs emot väl av den ryska befolkningen som älskar barn.

Boken fick en genomgående trea i betyg av samliga. Intressant och lärorik, men ingen litterär upplevelse. Dock matnyttig att ha i bakhuvudet när nyheter som denna: http://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-hardare-ordkrig-rysslandturkiet-om-is-olja/ kommer ut i media.

Kvällen öl var ett svårt val, många kandidater lyftes upp på bordet men efter långdragen omröstning föll slutligen valet på Imperial Barley Wine. 

 

Till nästa gång, som är den 12 januari 2016, hemma hos Johan ska männen ha läst en bok i en helt annan genre: Jan Philipp Sendkers Konsten att höra hjärtslag.

 

RSS 2.0