Mörkrets Hjärta Joseph Conrad 2,6

Corona, som fram tills för några veckor sedan mest hade varit känd som en blaskig öl, och en av Huskvarnas tidigare mopedmodeller, hade tagit världen i ett järngrepp och ställt in allt detta som vi människor gillar att göra och berätta om för våra vänner på sociala medier. Vännerna inom BBB kan dock även i kristider tvätta händerna noga och avstå från att hosta för att  sammanstråla och prata litteratur samtdricka mältade drycker av olika slag.

Precis som alla andra samtal och mänskliga kommunikationer denna marsmånad 2020 dominerades kvällen av coronasamtal på längden och på bredden. En vinkel som flera av mäönnen vittnade om var att pandemin är välgörande mot byråkrati. Plötsligt kan de inom vården och livsmedelsförörjningen fokusera på att lösa problem och göra det som de är satta att göra utan att horder av prussiluskor kommer viftande med paragrafer, värdegrunder och policies. Befriande i allt elände.

Boken för kvällen var en klassiker, Märkrets Hjärta av Joseph Conrad den utkom 1899 men i svensk översättning först 1961. Den är inspirerad av hur kung Leopold II i Begien fullständigt hänsynsklöst explaterade Kongo på naturresurser och samtidigt bedrev vad som rätteligen bör kallas för folkmord. Boken är även förlaga till filmen Apocalypse Now.

Männen hade tagit in den på olika sätt denna gång. Som skriven bok, inläst av Max von sydow samt inläst av Kenneth Brannagh. MAx von Sydows version verkar vara den bästa. Det var en ganska enig skara som tyckte till om boken, betygen blev tvåor och treor. Det var lite svårt att verkligen ta in mörkret och att bli fångad i berättelsen. Snittbetyget blev 2,6. Den som vill känna känslan boken vill förmedla kan med fördel se Apocalypse Now av francis Ford Coppola eller varför inte Aguirres Vrede av Werner Herzog med eminente Klaus Kinski i huvudrollen.

Ölen för kvällen bjöd på en milstolpe. Inte sedan BBB blev grundat hade männen smakat en sdan vedervärdig öl somThe White Hags Salted Caramel Stout. Kondenserad mjölk, guinnes och vanilsocker ihoprört. En burk räckte till fem personer och det blev ändå kvar att hälla ut. Mebn det fanns även bra öl och kvällens öl blev en delad utmärkelse mellan Rascals Fruitropolis Pale Ale och Guinnes Foreign Extra Stout. 
Den tolfte maj är det dags för männen att ha läst igenom Jared Diamonds Guns, Germs and Steel. Väl mött då kära vänner!
 
 

RSS 2.0