Sjöjungfruns andra fot Coutos M 3,0

Bistert kall var kvällen när BBB samlade sig hemma hos Jonas för att dricka öl och prata böcker. Till denna gång hade vi läst en bok från varmare breddgrader: Sjöjungfruns andra fot av Mia Couto.
Levande ljus, mältade drycker och charketurier gör männen milda till sinnes och diskussionerna vittra. Alla var överens om att det här var en bra bok som både var rolig och som framför allt ställde en rad invanda begrepp på huvudet. Vad är rätt och vad är fel och hur lätt det är att klampa på i sina egna förutfattade meningar om sakernas tillstånd.
Intressanta vändningar i boken finns det gott om. Dels en dialog som handlar om att man inte kan föda barn på sjukhus om man vill att de ska leva ett friskt liv, dels om den modernt intresserade medicinmannnen som har mobiltelefon fastän ingen täckning finnes (när täckningen kommer vill han vara först att upptäcka det). Men framför allt om det amerikanska paret som kommer för att sätta sprätt på en massa biståndspengar om byn bara kan visa på hur de led under slavhandeln som den vite mannen ägnade sig åt. Visserligen hade byn lidit under slavhandel, men det var från grannstammar och de som hjälpt dem i det kriget mot dem var portugiserna. Men med kreativitet ser byborna i boken till att amerikanerna får höra det de vill. Så fortsätter boken med många andra dråpliga och tankeväckande små berättelser och personer.
Parallellt med det utspelar sig en femtonhundratalsberättelse om hur en staty av jungfru Maria ska överlämnas till den Etiopiske kjesaren. Den delen av boken var det dock få av BBBs medlemmar som uppskattade och som drog ner betygen något. Det samlade BBB-betyget landade till sist på en jämn trea.
Kvällens öl krävde dock ingen längre debatt. Visserligen fanns det en fascination inför Youngs Double Chocolate, men den hade ganska lite med öl att göra, så första platsen kneps av Brother Thelonius. Nästa möte är hemma hos Kjell den 10/3 och tills dess är det Haruki Murakamis Kafka på stranden som ska förgylla vårt inre. Ett extratips från Kjell var Richard Dowdens Afrika för den som vill läsa mer om denna fantastiska kontinent.

RSS 2.0