Varulven Aksel Sandemose 3,5

I förordet till Axel Sandemoses Varulven skriver Håkan Nesser att den ska läsas långsamt. 650 sidor! Av en författare som är mest känd för att ha formulerat Jantelagen! Det var detta som BBB-männen hade med sig i bagaget i den nordligaste av utposterna. Kylan, mörkret och blötan härskade ute, men inne sprakade brasan i kapp med kolsyrans lätta flykt upp genom skumkronan. Korvarna glänste blanka och doftade ljuvligt. Juniorvärden, fem år gammal, ledsagade de besökande till deras platser med stort allvar och bjöd oss ner att sitta.

Manfallet var knappa 17 % och bokläsarfallet var något högre. Arbete och annat hade satt käppar i hjulet för att ge Varulven den tid han behöver. Det är bara att börja läsa boken och ge upp om att kunna följa någon slags kronologi eller någon annan form av ram som bygger upp den. Varulven trasar sönder alla försök till detta. Det spretar, vänder och rycker kring ett antal personer i Norge, före, under och efter andra världskriget.

Den del av boken som är själva deckargåtan, om de möjliga mordet på Felicia kommer först i slutet och lämnar intet frågetecken uträtat. För kortversionen av den delen kan Cornelius Vreeswijks Felicia försvann fungera som en utmärkt ersättare. Varulven handlar om vad krig, hämnd, svartsjuka, inskränkthet, hat och fylleri gör med människor. Personerna i boken är mycket bra beskrivna, man känner med dem och förstår vad som händer med den som inte klarar av att stirra Varulven i ögonen och vandra sida vid sida med den, utan låter den ta över ens liv.

När det kom till betygssättning var meningarna delade. Flera fyror och en tvåa landade i höga 3,5 men som Jonas väl sammanfattade känslorna för boken: ”Detta var den bästa bok jag läst som jag gett en tvåa”. En tuffing alltså, men väl värd jobbet att ta sig igenom den.

Kvällen öl blev Schopenhauers  Vilje från Brygeriet Djaeflebryg, även om konkurrensen var hård med Hvede Bock fra Indslevs Bryggeri. Till nästa gång, den 5/12, då vi är hemma hos Pelle, ska Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar, vara läst. Den är lite extra intressant eftersom BBBs moderförening Bokdilletanterna har den också till sin nästa gång. Ska bli spännande att jämföra diskussioner och betyg.


RSS 2.0