The Big Nine Amy Webb 3,2

Sensommarfilosoferna hade satt sig tillrätta på altanen, pliktskyldigast druckit ett glas kombucha var (det är ju trots allt 2019 och den sedan 70-talet övervintrade gamla Volgasvampen har iklätt sig en yogatrendig skepnad), innan det blev dags att hugga in på korvarna och ölen.

 Förutom att männen avhandlade de senaste turerna i den stockholmska vårdekonomin, spekulerade de kring om hajar uppfanns innan tungor, hur det är att leva i, enligt statsminister Löfven, det hårdknarkande Danderyd, hur många sensorer som ett trafikflyplan behöver för att säkert kunna flyga med autopilot och vad som händer den dagen någon hackar din självkörande bil och får den att tro att stoppskyltar betyder fri fart. Samt annat löst och spännande.

Kvällens bok, The Big Nine av Amy Webb, kunde få en man att längta efter ett enligt torp med egen källa och vedspis. Boken handlar om världen nio största tech-bolag: IBM, Google, Amazon, Microsoft, Apple, Facebook, Alibaba, Baidu och Tencent, och hur de håller på och stöper om våra hjärnor och våra liv. 

Kvällens öl blev tre: Northern Monks Patrons Lucy Kitchen, Omnipollos Niki samt, Collective Arts Radio the Mothership

Detta var nog den bok gett upphov till flest och längst diskussioner utav alla böcker vi läst. Tillsammans med klimatfrågan och nanotekniken är nog frågan om artificiell den fråga som kommer att störst påverkan på våra liv i framtiden. Generellt tyckte männen att boken var bra, om än något överviktig på Kina och USA. Knappt en rad om Europa eller andra världsdelar, men nu är ju dessa nio giganter kinesiska eller amerikanska bolag. Webb pratar mycket om risker och möjligheter samt lyfter tre möjliga scenarios för framtiden. Hon diskuterar även effekterna av vad som händer om en liten grupp, som mest består av unga män med liknande utbildningar, under lång tid får designa de system vi alla ska verka i. Vad händer med alla andra mänskliga varianter vad gäller, kön, ursprung och kultur? Även om man som svensk kan känna, att Webb som är en svart kvinna, mest är amerikansk i sitt sätt att vara.  Boken fick goda 3,2 i snittbetyg, när diskussionerna var summerade.

Kvällens öltema var snygga burkar och de lite sommarlata kunde männen inte välja ut en sort utan det blev tre som fick dela på äran denna gång:

Northern Monks Patrons Lucy Kitchen, Omnipollos Niki samt, Collective Arts Radio the Mothership. 

Till nästa gång, som är den 8 oktober hemma hos Kjell ska Kameron Hurleys Gods War vara läst. En kvinnlig författare som gett sig in i den manliga bastionen Sci-Fi-action-thrillers.

 
 
 Väl mött kamrater!
 

RSS 2.0