Rationalitet Steven Pinker 1,8

Vårt moderna samhälle, och den standard vi har i vår vardag bygger till stora delar på vår fömåga att fatta rationella beslut. Det leder till en bättre värld med mindre sjukdom och ett bekvämare liv. God öl och smaskiga tilltugg kanske inte är rationella men det tillför en dimension till livet som är nädvändig för att trivas och vara glad. Kvällen i det sparsamt möblerade huset  bjöd som vanligt på goda samtal om postcovidkontorsbeläggningar, oligarkbåtar och den märkliga egenskap hos människan som gör att vi är beredda att gå oerhört långt i vår kamp för att stå upp för saker vi tror på, men är mycket mer ljumma i vårt försvar av det vi vet.

 Allt detta prat om rationalitet, som är ett spännande ämne, var föranlett av kvällens bok som hette just det; Rationalitet av Steven Pinker. En bok om vilken männen tyckte mycket. Allt från att "jag skulle villja ge den en 4" till att den är "olidlig som ljudbok" och "att om jag ville läsa Kahnemann så hade jag läst Kahnemann och inte ett rörigt referat. Att boken var svårläst var männen eniga om och att det var synd då ämnet engagerar. En rekommendation var att läsa Superforecaster av Tetlock istället för en bättre upplevelse. Totalt landade betyget på 1,8 i genomsnitt. 
Till nästa gång som är den 15 juni hemma hos Micke ska en bok av Ukrainakrigets Anders Tegnell vara läst: Det fallna imperiet av Martin Kragh. Kvällens öl blev en lokal bira: Båtstorp från Åkersbergas Bryggeri. Väl mött i junikvällen kära vänner!
 
 

RSS 2.0