Härjat och bränt Towers W 3,0


Härjat och bränt är den avslutande novellen i Wells Towers debutbok. Just den novellen utspelar sig i ett fiktivt vikingalandskap befolkat av härjningströtta och en smula utbrända vikingar som mest av allt längtar efter att få ligga i sängen hemma med sina kära. Samt den rädsla de känner för att män som de själva (kanske de själva till och med) ska komma till deras land. Övriga noveller i boken handlar om män i tråkiga och svåra situationer i dagens USA, män som är vilsna och som inte vet vad de ska göra för att det ska bli rätt och så gör de något ändå. Med mindre framgång. Så kallad kvinnolitteratur finns det gott om men ingen i BBBs belästa skara hade någonsin tidigare stött på en bok som denna som dissekerar mansrollen och alla tillkortakommanden som ryms inom den. Ofta med en språklig humor och med kraftfulla (ibland bisarra) liknelser. Exemplevis om en duvunge som en katt nyligen fångat och lagt på en kudde: " Den såg ut som ett halvkokt suddgummi som en dag drömt om att bli en prostituerad kvinna".

Annars är språket skickligt behandlat, och likt andra skickliga novellister så har Towers förmågan att med bara några rader fånga in läsaren i berättelsen och ge personerna liv. Sen kanske man hade önskat sig något mer positiva saker, allt är illa och inte blir det bättre. Det är svårt att känna sympati för många av karaktärerna, de lever ut många av människans mindre smickrande sidor, på väg mot den undergång de inte ser komma. Men boken engagerade alla och det är nog den som hittills i BBBs historia gett upphov till mest diskussion. Betyget landade till slut på en jämn 3 i snitt, det vill säga det är en bra och läsvärd bok. Inte så tjock, utan det går att läsa den fort (Kjell gjorde det på en kväll) men som så ofta med noveller vinner de på att ta dem i lagom takt med lite paus emellan varje. Har du tänkt att läsa den på engelska så heter den Everything Ravaged Everythin Burned, en oändligt mycket vackrare och mer bildmässig titel än den svenska. Betänk dock att du bör anse dig som ordenligt kunnig i engelska för att inte känna dig obildad. Varning härmed utfärdad för det.

Till nästa gång, den 27/12 blir det julöl hemma hos Erik och tills dess ska vi ha läst Petina Gappahs Sorgesång för Easterly. Noveller från Zimbabwe har vi inte haft förrut och det ska bli spännande.

Eftersom BBB-gänget tenderar att bejaka sina passioner när det gäller öl och vi numer har diagnosen IPA-sucker, så blev det återigen en IPA som tog hem priset för kvällens öl: Brooklyn East India Pale Ale.

Snyggast kapsyl har Millers.

RSS 2.0