Den svavelgula himlen Kjell Westö 3,4

Den manfallna manliga bokklubben fick ägna kvällen åt mansplaining i liten skara. Endast fyra BBB-are kunde denna kvall samlas kring bordet med mältade drycker, doftande ostar och torkade korvar. Lite tomt var det med så många frånvarande bröder, men det hade märkligt nog liten påverkan på samtalens mängd, kvalitet och flöde. Ryssland, Spanien, livet, döden, husbyggnation, barn, tvångshusrivande, vårdekonomi, och den svenska valupptakten var ämnen som passerade i revy under kvällen i takt med att, de ovanligt goda, ölen blev öppnade och uphällda glasen som stod under påskrisets vingar. Vingar som förebådar en vår vi än inte sett röken av, men den kommer lär det vara sagt.

 Boken som männen hade läst till denna kväll var den första i BBBs historia där vi återkommer till en författare. Förra gången Kjell Westö medverkade var med boken Hägring 38. Nu var det dags att ha läst och bedömt Den svavelgula himlen. Den utspelar sig i och kring Helsingfors från början av 60-talet fram till och med idag. Intressant på så sätt att männen känner igen mycket av de stora skeendena som finns i boken och samtidigt är Finlad med sin 1900-tals-historia, bland annat tre stycken krig, är olikt Sveriges.
Männen  var relativt eniga om att det var en bra bok, det händer kanske inte så mycket, men personer och miljöer är mycket bra återgivna och det är lätt att leva sig in i boken. Att kunna komma till slutet utan att en enda gång kollat vilken sida man är på är en trevlig upplevelse. Någon tyckte att fokuseringen på det konstnärliga geniets sexuella uppvaknande var lite stereotypt, bara för att senare känna att det var nog meingen eftersom det inte fortsätter i samma stil utan huvudpersonen utvecklas och växer. Efter att recensionsrundan var klar landade det samlade BBB-betyget på 3,4.

Värden för kvällen hade dukat upp en smaskig ölbuffé med många goda sorter, med inte en enda öl som männen behövde fundera på varför den överhuvudtaget hade bryggts. Efter en kortare diskussion utsågs La Gunitas Undercover Investigation Shut Down Ale till kvällens öl. Namnet kan nog ha något att göra med alkoholhalten som mer närmar sig vin än öl och troligen ganska snabbt kan stänga ner verksamhet av skilda slag.

 Till nästa gång, den 3 maj hemma hos Jonas är det Stanna hos mig av Ayobami Adebayo som ska vara läst. Även den boken lite av en återvändare, inte författaren, men väl landet och att bokens författare har tagits under Chimamanda Ngozi Adichies vingar. Hon skrev En Halv Gul Sol som männen har läst och gillade skarpt. Väl mött i majsolens kvällsken kära vänner!
 
 

RSS 2.0