Me talk pretty one day Sedaris D 3,0

Att leva utan att få skratta skulle nog väldigt få människor vilja. Vanligast är att vi skrattar tillsammans med andra, dels när vi träffar andra och pratar med dem, eller när vi ser en rolig film, tv-program eller teaterpjäs. Några av oss är dessutom så desperata efter att få känna det förlösande skrattet att vi skrattar åt de episkt lama skämt som Melodifestivalens manusförfattare förser programledarna. Programledare som är så glada att få vara med i tv att de sammanbitet utan tajmning levererar dronter som faller platt eftersom de varken kan flyga döda eller levande.

Sigtuna East Coast IPA är en höjdare med en smakrikedom som får Maredsous att smaka Corona.(Ursäkta oss Belgien)

 

Att skratta ensam är något som inte är helt bekvämt när man är med andra. Att läsa en hysteriskt rolig bok på tunnelbanan och brista ut i gapskratt mot sin vilja när alla andra sammanbitet uppdaterar sin Facebook-status om galningen som skrattar för sig själv, kan kännas en smula obekvämt.

Roliga böcker är sällsynta och avnjutes bäst i ensamhet där skrattet kan få fritt utlopp. Den av BBB nyligen genomlästa Me Talk Pretty One Day av David Sedaris tillhör kategorin roliga böcker. Den handlar, vad vi tror, om David själv. Hans uppväxt, liv, tillkortakommanden, nojor och fördomar. Han beskriver en rad scener ur livet som man kan känna igen sig i mer eller mindre och det är skönt att känna att man inte är berättarjaget ty skulle livet varit betydligt jobbigare. Men som sagt roligt att läsa om. Det som gör att boken lyfter över mycket annat är Sedaris skickliga hantering av språket, det är vackert, roligt elegant, abrupt och oväntat. Däremot rekommenderas BBBs ljudboksläsande medlem ingen att lyssna till den, eftersom det är en uppläsning inför publik, en publik som inte fattar vad det handlar om utan skrattar på helt fel ställen. Vilket kan sänka vilken berättelse som helst. Betygen sträckte sig från en tvåa till en fyra med en rad treor däremellan. Vilket gör att snittbetyget landar på en solid trea. Tvåan var svag och flera av treorna starka.

Till nästa gång kommer detta sällskap av IPA-drickande, medelålders män att ta steget ut från sina komfortzoner och utforska gränser. Två böcker blir det till nästa gång den 9/5 hemma hos Johan: Att lära män leva av Barbro Dahlbom-Hall och Självpornografi Akt 1 av Åsa Maria Kraft, en sakprosakärlekshistoria med hen i huvudrollen.

Italienska mikrobryggeribryggda öl. Längst till vänster: Terre som lagrats två år på Amaronefat.

 

Ölet denna gång får en egen liten utvikning. För de flesta människor så är italiensk öl likställt med ljus lager och fokus i detta land ligger på vin. Detta kan komma att ändras då en smärre ölrevolution är på gång i de nordliga delarna av Italien och mikrobryggerierna skjuter upp som svampar ur jorden en fuktig och varm höst. Kvällens värd hade förmånen att veckan innan vara på resa i norra Italien och fyllde resväskan med mikrobrygder. Mest udda var den halvlitersflaska med okolsyrat öl som lagrats två år på Amaronefat. Mer intressant än prisvärd, men skulle passa bra istället för ett sött efterrättsvin. Kvällens öl blev istället Hoppy Cat ett kaskadhumlat mörkt ale från Birra del borgo. För den ölnördigt intresserade fick vi denna kväll lära oss att kaskadhumlat öl kallas det när humlen tillsätts i omgångar under mäskens koktid. Den tidigt tillsatta humlen ger beska medan den sent tillsatta humlen ger fruktiga och aromatiska smaker och dofter.

Rekommenderad bonusbok för den som likt BBBs medlemmar noterat att bokläsning föder bokläsning. Spinn off av bästa sort.


RSS 2.0