Let Me Be Frank With You Richard Ford 2,4

Nej, det är ingen som vill byta namn. Inte heller någon önskan att bli Frank Andersson. Rubriken kan fungera på svenska, även om ordet frank ( med ursprung ur latinets "francus" som betyder fri, utan herre eller härskare) inte används speciellt ofta nuförtiden i Sverige. Då i samma betydelse som på engelska, uppriktig på gränsen till oförskämd. Passar dock bra till en boktitel dock, Let me be Frank with you. En titel i klass med Oscar Wildes gamla pjäs The importance of being Earnest. En lättsam komedi för allvarliga människor som Wilde själv kallade den.

 Det var kring denna bok, skriven av Richard Ford, som männen samlade sig kring bordet med maltdrycker, ostar och charketurier. Som det lätt kan bli i dylika sällskap ska det bräckas lite eller i alla fall ske någon form av ansats att bjuda på något nytt. Denna gång i form av en salami från Toscana gjord på köttet från en medeltida skogsgrisras som heter Cinta Senese. Endast dryga 2000 om året föds upp och slaktas, och förutom att det är en god salami, medverkar man till att hålla liv i en unik flora och fauna i skogarna där grisarna strövar omkring och äter ollon, insekter och annat de hittar.
Omdömena om boken spände denna gång mellan en etta, några tvåor och några treor. Den handlar om den åldrande, misantropiske, cyniske och självcentrerade Frank Bascombe. Han ägnar dagarna åt att älta, göra sig av med ord han tycker tappat smaken, samt skjuta ut vänner ur vänskapskretsen så att de inte inkräktar för mycket på hans korta tid. Allt detta formulerat i skarpa one-liners. Dock i många fall refererande till amerikanska fenomen som det är svårt som svensk att ha koll på. Beroende på hur mycket mannen i BBB älskade formuleringarna eller irriterade sig på Franks gnäll landade betyget på etta, tvåa eller trea. Det genomsnittliga BBB-betyget landade till slut på 2.4, det vill säga nästan mittemellan Nja och Bra.
Kvällens ölbuffé hade en dansk prägel, inköpt på den danska landsbygden, och därför befriad från moderniteter som skägg-IPA och annat. Lager av olika sorter. Kvällen öl blev den uppfriskande Fynsk Forår från Örbaek, med smak av fläder. Skulle passat utmärkt en varm sommardag.
 Nästa gång, den 3 oktober, klättrar männen upp till Erik och då ska Metro 2033 av Dimitrij Gluchovskij vara läst. Väl mött kära vänner!
 

RSS 2.0