Kalla det vad fan du vill Bakhtiari M 2,0

Det var en av det senaste seklets kallaste kvällar i norra Stockholm. Wikileaks hade under dagen under stort tumult släppt loss ett par hundratusen mail med diplomatskvaller. Snön knirrade och BBB-värden för kvällen eldade under glada tillrop upp sina föräldrars silvergran. Med en knapp månad kvar till jul kändes en seriös genomgång av mältad julfröjd och djup bokanalys som helt självklart.

Boken vi hade läst till denna gång: Kalla det vad fan du vill, var ganska snabbt avhandlad. Den handlar om en handfull människor i Malmö som kämpar med att komma in i det svenska samhället utan att göra avkall på det som de har med sig och som är viktigt för dem. Temat är viktigt men: "Som bok betraktat saknar den helt litterära kvaliteter", för att citera värden. Boken består av en samling korta berättelser som bitvis kan vara lite roliga men den går aldrig på djupet och löper inte linan ut. Jonas Hassem Khemiri gör det så oerhört mycket bättre och vackrare i såväl Ett öga rött som Montecore. Läs dem i stället om temat intresserar dig.

Det enda som väckte någon form av diskussion i den rörande enigheten o bristen på litterär kvalitet, var om greppet att skriva dialogen med extremt talspråk var bra eller inte. Antingen kändes det bara jobbigt eller så var det meningen att man som läsare skulle känna hur det är att inte kunna hantera språket i vardagen på ett enkelt sätt. "Man fick läsa högt för sig själv för att lyssna på vad det var för ord man bildade och sedan lyssna in det", sammanfattade Jonas.
Oavsett vad blev det svårt att få flyt i läsningen och det samlade BBB-betyget blev lågt och jämnt: 2,0 på den fyrgradiga skala denna klubb tillämpar och som inte lämnar något utrymme för att inte ta ställning.

Nästa bok, som ska vara läst till den 20/1 då vi är hemma hos Jonas är Mia Coutos Sjöjungfruns andra fot. En bok som lovar gott redan med sina vackra proportioner och snygga omslag.

Korandet av kvällens öl blev en segsliten historia, som kanske tog lite extra tid p g a att alla öl var säväl goda som alkoholstarka. Tre stycken öl: Soltice d´Hiver, Hibernation Ale och Jolabjor var dock i en alldeles egen klass och gifte sig fint med pepparkakor, grönmögelost och salamikorv. God Bok och Gott Nytt Öl önskar BBB!

RSS 2.0