Frankofili och cyclomani

Ibland får man tips på lite mer udda böcker som vid första anblicken ter sig mest märkliga, men som sedan visar sig vara små guldkorn. The Golden Age of Hand Built Bicycles är en sådan. En soffbordsbok med vackra bilder på handbyggda franska cyklar från 20-talet fram till och med idag.

En bok att njuta med en krispig. välkyld Alcasse. Förutom vackra bilder på cyklar endast tillverkade i ett fåtal exemplar så ger boken en genomgång av fransk 1900-talshistoria sedd från cykelsadeln. Cyklarna i boken har använts mest till den franska specialiteten Randonneur. Det innebär långdistanscykling, 20 - 120 mil, där cyklisten ska ha med sig det han eller hon behöver för att genomföra tävlingen. En verksamhet som var ivirigt omhuldad under framför allt 1900-talets första hälft som ett verktyg för att bygga ett starkt folk och dessutom knyta samman ett stort lands alla delar. Gillar du Frankrike, cyklar och historia så är det bara att kasta sig över den. Pelle som skrev detta ger BBB-betyget: 4.

Fritt fall Zeh J 2,7

En av de många saker som gör BBB till en unik bokklubb är detta faktum: Två böcker på rad har varit av tyska författare, och handlat om tyska vetenskapsmän. Visserligen helt olika sinsemellan, men ändå. Få bokklubbar, undantaget de i Tyskland, torde kunna matcha detta märkliga rekord. Juli Zehs bok Fritt fall bjöd även på, inte bara på två udda fysker till huvudpersoner, utan även på ett fysiskt fenomen: Amplitud. Fritt fall fick som första bok samtliga betyg på skala, från ett till fyra. Snittet landade på 16/6 dvs ungefär 2,66666666667. Boken liknar inte många andra böcker utan är verkligen sin egen skapelse, karaktärerna är skruvade eller existerar parallellt i två dimensioner, berättandet är stilistiskt och eller krystat och syftet med boken är svårt att påvisa. Det enda du kan göra är att läsa den själv och bilda dig en egen uppfattning.
 
Gott öl, framför allt S't Landelin Mythique bryggd av franska Les Brasseurs de Gayant och goda torkade korvar, här kan vi rekommendera Älgsalami från Sverigeskafferiet, lossade tungans band och diskussionerna gick höga om allt möjligt och i synnerhet om det som är värt att läsa. Följande tips känner BBBs medlemmar att de vill sprida till mänsklighetens fromma och upplysning:
Haruki Murakami: Fågeln som vrider upp världen och Vag jag pratar om när jag pratas om löpning.
Olivia Judson: Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen.
Jasper Ffords samtliga verk
Mary Roach: Stiff! och Bonk!
Till nästa gång, 25/10 hemma hos Johan ska BBB nogsamt studerat Sofi Oksanens Utrensning. Det känns tryggt för män i vår generation med en regelbunden dos andra världskriget, även om merparten av den boken är förlagd i en tid närmare oss. På återläsande go´vänner!

RSS 2.0