Konsten att höra hjärtslag Jan Philipp Sendker 2,3

Midvinterkvällens köld nöp i  grånande polisonger när männen vandrade upp på berget för att orera kring litteratur, öl, ost, politik och livet i allmänhet. Johan hade sin vana trogen dukat upp ett dignande bord med självgånde ostar, smakrika charketurier och en samling mältade drycker med impnerande spann i smak och styrka. Kvällen kunde börja.

 Med många och långa placeringar på diverse topplistor var skepsisen och förväntan stor när kvällens bok, Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker, har varit en publiksuccé i många länder och det innebär antingen att den är mycket bra eller att det är en bok som vänder sig till människor som inte tycker om att läsa böcker. Vilket i sig inte behöver vara något dåligt. All läsning är bra och leder vidare till nya upptäckter. Mycket riktigt var männens intryck av boken just detta, den fick alla betyg på skalan 1, 2 ,3 och 4. Historien handlar om en ung vuxen kvinna i New York vars pappa, en framgångsrik advokat, en dag plötsligt försvinner utan att säga ett ord. Hennes letande leder henne till pappans hemland Burma och där får hon ta del av en berättelse om det liv pappan levde innan han kom till USA.
 
Det är en bok om stor kärlek, dock inte den som omfattar alla, exempelvis inte den man borde ha till sina barn och som gör att man berättar varför man bara drar till andra sidan jorden. Utan den stora ungdomsförälskelsen som lever kvar i tid och rymd. Ett visst exotiserande av österlandet med dess uråldriga visdom/vidskepelse hör till och ett romantiserande av det fattiga enkla livet ingår också. Om läsaren gillar det eller inte är en personlig smaksak. BBB-snittet landade till slut på 2,3 poäng på den fyrgradiga skalan.
 Att välja ut kvällens öl blev ganska enkelt. Bland ett flertal mycket goda öl var det en som stack ut på det estetiska planet. Den Marvelinspierade etiketten på Gigantic IPA var det som korade segraren.
 Till nästa gång, den 22/2 hemma hos Jonas, är det Ricardo Piglias Mål i Mörker som ska vara läst och genomfunderad. Väl mött kära BBB-bröder!
 

RSS 2.0