Ved Lars Mytting 3,0

Bara inbjudan till BBBs senaste möte är värd ett eget inlägg:

 ” -Brasvärme från egenfälld och handkluven ved (sågad med Partner motorsåg(tyvärr tillverkad efter 1983), kluven med klyvyxa av okänt fabrikat (ca 900g), de vresigaste bitarna har behandlats med kil och slägga. Torkad till ca 15% fuktighet.

-Intelligenta diskussioner om bland annat böcker.

-Öl, naturligtvis med handgjorda inslag.

-Tilltugg. I och med att en av ölsorterna inte riktig är någon flicköl som funkar till pop-corn kommer några hårdbrödsmackor med pålägg serveras, så var inte för mätta då ni dyker upp!”

 En kall och klar kväll med massor av snö, svart IPA (IBU 100) på fat, rökt skinka från Gotland och andra matiga tilltugg bildade en solid och inbjudande grund till att diskutera boken Ved av Lars Mytting. En bok som i sig är något av ett fenomen. Flera hundratusen sålda exemplar av något som i grunden är en genomgång av hur man gör ved av träd på olika sätt med olika metoder.

De flesta människor gillar en brasa, den värmer, luktar gott och låter tryggt. Elden underlättar vår matlagning och gör många råvaror mer lämpade för vår möjlighet att ta upp näring. I den del av världen där vi bor var ved rent av livsnödvändigt fram till för knappt hundra år sedan. Hade man för lite ved frös man och hade man alldeles för lite ved så dog man. I Maine i USA värderades ungkarlarna av de giftaslystna kvinnorna efter storlek och form på sin vedstapel. Dessutom är vedhuggning en av få sysslor där man faktiskt kan kombinera lusten av att slå sönder saker med att göra nytta.

Boken är nördig på ett positivt sätt och merparten av BBBs medlemmar som inom olika områden utvecklat mer eller mindre nördiga drag uppskattade den välformulerade passion som Mytting förmedlar till läsaren. Mycket fakta och mycket kuriosa ryms i boken och den ger en bildningsupplevelse med ett leende på läpparna. Betygen spände från 2 till 4 och gav snittet 3, d v s en bra bok som BBB kan rekommendera. Mannen bakom tvåan förstod den inte och gillar heller inte att elda och har dessutom en spis som ryker in. Det är synd om dessa människor.

På ölfronten fanns det flera spännande sorter från det Nordellska nanobryggeriet, men tydligast lysande stjärnan denna kväll var ett svart hål; En välhumlad svart IPA med det inte helt politiskt korrekta namnet: Not a Girlish Ale. Till nästa gång, den 13/3 hemma hos Kjell är det klassikertajm igen: Den store Gatsby av F. Scott Fitgerald.


RSS 2.0