The Coming Wave Mustafa Suleyman 3,3

Som ett enkönat, åldrande Luciatåg släntrade männen hem till Jonas denna Luciadag anno 2023. Öl, ost och Julmumma Sour (vira blåtira med porter) var uppdukat och det bästa receptet på Old fashioned och vad bidrar Norge egentligen med var uppe på agendan som dock hela tiden graviterade in mote kvällens bok. The Coming Wave av Mustafa Suluyeman. Den handlar om AI och syntetisk biologi i sina existerande och möjliga former.

 Att det är flera teknikrevolutioner som nu sker väldigt snabbt utan att lagstiftning och samhälle hinner med. Boken diskuterar även inneslutningsproblematiken, det vill säga hur man begränsar tillgången till en teknik som potentiellt kan göra skada. Suluyeman hävda att den enda gången mänskligheten verkar ha lyckats med detta är kärnvapen. VIlket mest verkar bero på att det är extremt dyrbart att tillverka dem. När det kommer till dessa teknologier ser det tuffare ut att begränsa. De blir allt billigare och mer lätttillgängliga. Dessutom visar historien om att en grupp människor kan använda en tekonologi för att gynna sina egna intressen så tenderar de att göra det. Boken avlsutas med en lista på vad vi bör göra nu, men männen fick känslan av att inte ens författaren tror särskilt mycket på dem, men ville ha med dem för att inte sälla sig i rade av AI-dystoper som paraderat under året.

Förutom att boken var väl ordrik väckte den många tankar och slutbetyget landade på goda 3,3.

 Nästa gång ses männen hemma hos Micke den 29 januari 2024 och tills dess är det Katarina Frostensons Alma som ska vara läst. Väl mött nästa år kära vänner!
 

RSS 2.0