Mål i Mörker Ricardo Piglia 2,3

BBB-bussen stävade norrut, in på slingriga vägar i den anrika labyrint som utgör södra Täbys kontakt med Danderyd. In klev busslasten till en välkomnande dukning med en myckenhet av öl, charkuterier och väldoftande ostar. Brasan var tänd, kvinnor och barn på annat håll och en rent manlig diskussionsgemenskap tog åter sin början.

 

På bordet låg Ricardo Piglias Mål i mörker som utspelar sig en lite stad i Argentina under första halvan av sjuttiotalet. Den börjar som en deckare, med ett mord på en nykomling i staden, med en stor summa dollar i en väska, och utvecklar sig till, ja vadå? Det var det som männen kom att hänga upp sig på vid recensionen av boken. Någon var mycket irriterad och jämförde boken med en Åsa-Nisse-film där den knipsluge (ja, det ordet förekommer i boken flera gånger) ”Åsa-Nisse” överlistar skurkarna (om de nu är det eller bara är inkompetenta) samt att Klabbarparn, Eulaliaoch Christine finns med och även Handlar Sjökvist. De andra männen ville inte gå så långt utan konstaterade att boken började lovande och sedan bara stannade av och tuggade på mot ett slut som inte ledde till något. Enligt utsago från en påläst man är Piglia en författare som inte har något emot att lämna sina läsare besvikna när boken är slut. Intressant, och första gången någon i BBB hade hört talas om denna ambition. Hade boken varit hälften så lång och bara bestått av den första delen hade betyget blivit högre. Nu landade snittet på 2,3 med en spridning från ett till tre. Boken väckte dock en nyfikenhet på argentinsk historia, något som läsaren av boken för en överblick i, genom alla de fotnoter som ligger med och löpande kommenterar handlingen.

 

Som en hyllning till bra ölhantverk och en uppskattning av kvällens värds fäbless för belgiska öl blev kvällen öl Belgisk Pale Ale från Haanbryggeriet. Busschauffören röstade på Nils Oscars Alkoholfri Pale Ale som är mycket bra i sin klass.

 

Nästa gång blir det djupdykning i historien. Till den 18 april då männen samlar sig till rådslag hemma hos Jonas ska de ha läst The Alexiad av Ana Komnene. Hon levde mellan 1083 – 1153 och var dotter till den bysantinske kejsaren Alexios I. Hon skrev ner vad som hände under kriget mot korsfararna. Boken är dessutom det äldsta kända manuskript som författats av en kvinna. Spännande läsning att se fram emot kära BBBare!

 

RSS 2.0