Nya Norrland Mats Jonsson 2,3

Första snön för säsongen singlade ner över nejden när männen samlade sig för novembersamtal och bryggda drycker hemma hos Kjell i frivillig husbyggarexil. I samtidsdebatten rör sig vid denna tid #metoo ackompanjerad av Alexander Bard som bryter in med dissonanta ackord och förutspår alltings undergång och omvandling. Omvandling och i viss mån undergång, samt människans oförmåga att acceptera sådant var temat på boken som denna gång var uppe till diskussion.
 
Mats Jonssons serieroman Nya Norrland handlar om författaren själv, eller en fiktiv variant av honom, som växer upp i Bollsta utanför Kramfors, och hur han lämnar orten asap för att ägna sig åt serier i Stockholm och bo i Hägersten. Sitta i sin lägenhet och längta tillbaka till något han inte vill vara kvar i. Helt kort. Om detta tyckte männen ganska olika, utom att ingen var särskilt imponerad över Jonssons tecknarförmåga. Bitivis rolig, bitvis gnällig. Underhållande om relationen mellan stad och land, samt vad det är som gör att vissa orter utvecklas medan andra dör, och är det självklart att en ort ska fortsätta leva bara för att den en gång har haft en storhetstid som berodde på viss förutsättningar?
 
Och hur hanterar man idag de gamla bruksorterna där bruket går för fullt, men att det samtidigt behövs så få anställda att det inte räcker för att bygga ett fungerande samhälle. Många och svåra frågor, men som är svårt att lösa med politisk infantilism och förment godhet. Som en av männen sa, som gärna läser serier och grafiska romaner: "Det är som att jämföra svensk och amerikansk actionfilm. I den ena hittar vi någon av de svenska standardskådisarna naken i en snödriva, endast iförd utanpåskjorta bitandes sig själv i läppen, och i den andra vrålar Bruce Willis Yipikayee motherfucker. Det saknas den där skärpan som får det att lyfta helt enkelt. Betyget landade tillslut på 2.3 i genomsnitt.
 Ölen denna kväll var många och starka, tyska rauchbier, belgare, blasköl från norrland, dansk, norrman och några dalmasar lät sig bli väl smakade på tillsammans med korvar och ostar. Varav en ost utan problem skulle ha kunnat ersätta Nezeril för att rensa bihålorna för den förkylde. Kvällens öl blev dock, enigt och snabbt utsett. Det var Rodenbach Vintage 2015 Red Ale.
Nu blir det ingen mer BBB innan nyåret är infirat. Tills den 23 januari hemma hos Johan ska Edward Rutherfurds New York vara läst och funderad över.
 
Till sist lite bonusläsningstips med amerikanska serier. Yipikayee!
 

RSS 2.0