Rivers of London Ben Aaronovitch 2,3

En stilla vårkväll med litteratur, män, malt, ost och chark som fond för diskussioner om allt mellan himmel och jord. Samt ovan och under det. Det är en välkommen vardagsretreat för jämställda (vad säger Bokdilletanterna?) och arbetande män. En stund att luta sig tillbaka, knäppa upp den mentala byxknappen och låta tankarna flöda. Denna gång hemma hos Jens som hade bunkrat med suröl och goda tilltugg. Mannen Johan presenterade sitt hembrygge och har med ens fördubblat antalet ölbryggare i BBB.

Boken denna kväll var Ben Aaronovitchs River of London. En fantasy-deckare som utspelar sig i London. Basen är den magi som uppstår mellan Themsen och alla dess existerande och utdöda bifloder. Männen jämförde den som en korsning mellan Harry Potter och en deckare, eller Men i Black eller Jim Butchers serie om Harry Dresden. Boken är välskriven med ett bra språk som gör att det flyter på.
Något riktigt lyft vill dock inte infinna sig, karaktärerna är lite tunna och huvudpersonens pubertala fantasier om moder Themsens vattennymfer kände männen att de vuxit ifrån. Viss irritation noterades även över det faktum att boken så uppenbart är skriven för att vara en serie. Vissa saker introduceras enbart för att man ska veta att det kommer man att få veta mer om när man köper bok två och tre. BBB-betyget landade till slut på 2,3.
 Kvällens öl blev Rodenbach Alexander, flankerad av två hedersomnämnande: go IPA från Göteborgs Bryggerier samt Superluminal Sour India Pale Ale.

Nästa gång är den 30/8 hemma hos Erik och som sommarläsning tills dess är relationsdramat Us av David Nichols. Väl mött efter sommarens fröjder!

 
 

RSS 2.0