1793 av Niklas Natt och Dag 2,9

Den varmaste sommaren i männens mannaminne började lida mot sitt slut och svalare dagar hade avlöst de tropiska nätterna. Denna kväll var dock ljummen som en brittisk bitter och klockan hade nästan blivit ny dag när männen gick hem och nattvakten ropade ut sitt: "Klockan är tolv och allt är väl" över gator och gränder. 

Med kvällens kommande bokdiskussion i åtanke hade värden riggat passande doftrik förtäring i form av Oskars Surströmming med tillbehör. Under ett visst mått av muttrande intog männen en förrätt med denna norrländska specialitet innan det var dags för sedvanlig förtäring. För den surströmmingsintresserade kan det vara värt att veta att en Berliner Weisse passar bra till om man nu inte vill dricka mjölk eller svagdricka till.
En sammanfattning av kvällens spännvidd av samtalsämnen.
 

Efter mycket prat och samtal, något som hör till efter ett långt sommaruppehåll, var det då dags att ta sig an 1793 av Niklas Natt och Dag. En debut om blivit mycket omskriven och som är en kriminalhistoria som utspelar sig några år efter mordet på Gustav III.

Männen var tämligen överens om vad de tyckte var bra och mindre bra med boken, men som vi kommer att se så värderas de olika delarna mycket olika vid betygsättningen. Det som var uppskattat med boken var den mustiga Stockholmsskildringen, och människorna som levde i staden. Ingen uttryckte någon som helst avundsjuka av att behöva leva nu och inte då om man så säger. Staden var en kloak helt enkelt, och man måste beundra de som kämpade på där med smuts, undernäring, alkoholism och sjukdomar. Det som var mindre uppskattat i boken var själva historien, som kändes krystad. Elitistiska, perversa hemliga sällskap är ett trött grepp. 

 Dessutom var det flera män som tyckte att de närgångna skildringarna av våld inte tillför något mer än leda och äckel. Ha gärna ihjäl en massa människor om det för handlingen framåt, men man behöver inte veta all anatomi på vägen. Vid alla tillfällen när diskussionen är som bäst kring boken är det stor spridning av betygen på boken. Denna bok prickade in samtliga betyg, från en etta till ett par fyror. Genomsnittet landade till slut på 2,9.
Värden hade konstaterat att männen varit dåliga på att läsa kvinnliga författare på senare tid och hade därför med sig ett urval av sådana till nästa gång. Efter en stunds diskussion föll valet på Freya Starks "Rome on the Euphrates", som ska vara läst till den 11/10 då männen beger sig upp på humleberget där Erik bor. Kvällens öl blev, håll i dig, Collaboration Shiny Can Hazy Dipa från Remmarslövs Gårdsbryggeri och Malmö Brewing.
 

RSS 2.0