Good Omen Terry Pratchet 3,3

Våren hade sänkt sig över nejden, den vår som har varma dagar och svala kvällar. Den vår då det känns skönt att vara ute på dagen och i kvällningen sätta sig i soffan med en god, öl, en god bok och goda vänner. För att lösa livets gåtor, skvallra och lära sig en massa nytt. Kort sagt, det var dags för aprilkapitlet för ärevördiga BBB, Bokklubben Böcker och Bärs.

Värden hade dukat upp ett duktigt urval ur Brew Dogs sortiment samt några kompletterande godingar. Endast omtalad var dock Brew Dogs senaste skapelse, det regnbågsetiketterade Hello Vladimir! Samt sedvanligt tilltugg i form av ostar, chark och nötter. Rena LCHF-GI-kalaset.
Boken till detta möte var Terry Pratchett och Neil Gaimans Good Omens. En bok som funnits med sedan 80-talet och har en stor och extremt hängiven beundrarskara runt om i världen. Författarna berättar i förordet om hur de reste runt på turnéer för att träffa fans och signera böcker. Hur de träffar allt från läsare som snickrat vackra skrin i valnöt med sammetsinredning till sina exemplar, till läsare som endast har ett lösbladssystem i en plastkasse för de har läst boken så många gånger att den fallit sönder och samman. Extremer av detta slag kunde flera av BBBs medlemmar känna full sympati för.
Boken handlar i korthet om att gud och djävulen har bestämt sig för att verkställa Armageddon, att låta den yttersta dagen komma. För att verkställa detta har de delegerat detta till ärkeängeln och ärkedemonen. Dessa båda, som huserat på jorden bland människorna under 6000 år är dock inte sugna på att göra detta. De trivs bra på jorden och med varandra. Livet här, är trots sin fel och brister, oerhört mycket mer stimulerande och roligt, än vad både himmel och helvete har att erbjuda. Under resans gång ställs mycket av vår historia på huvudet och många frågor lyfts fram: ”Vem ligger bakom p-automater, djävulen eller gud?”, ”Var spanska inkvisitionen en slump eller var det djävulens eller guds verk?”
BBB-skaran bestod av både fanboys och något mer ljumma läsare. Halva gänget satte fyror i betyg och lyfte fram hur roligt de har när de läser, hur skickligt det är skrivet och hur väl boken står sig även efter dryga tjugo år. Och som Johan sa: ”Jag är en complete sucker för Terry Prathcet och det är en stor sorg att han drabbats av alzeimer.

Den andra halvan av BBB höll med om ovanstående, jämförde med Liftarens guide till galaxen som den liknar i sin uppbyggnad. Men var inte riktigt lika entusiastiska och tyckte att delar av boken var ojämn, en del passager meningslösa, kvinnoporträtten var uppenbart skrivna av personer oms inte tillbringat särskilt mycket tid med kvinnor och att det fanns en de beskäftiga ungar med som ofta drar ner kvaliteten. Minns bara ”The Dark Menace” med en sexårig irriterande Darth Vader i huvudrollen.

Sammantaget landade BBB-betyget på 3,3 vilket är ett bra betyg och att läsning av boken är rekommenderat. Fastnar du för den finns en ocean av Terry Pratchet-böcker att botanisera i.

Kvällens öl var det tematiskt passande 5AM Saint och till nästa gång är det Yahya Hassan som ska läsas, gärna högt och den 17/6 är det jurymöte hemma hos Jens.

 
 

RSS 2.0