Inhibitor Phase Alastair Reynold 3,2

Kvällens bok som baseras på ej uppfunnen fysik parad med Liftarens guide till galaxen ledde till en övning i kaospraktik för männen. Slumpmässiga öl, med anonymiserade korvar och ostar skulle leda fram till valet av nästa bokklubbsbok genom ett randomiserat dubbelblindförfarande. Det är inte utan att den uttråkning som följer på pandemin tar sig allt mer underhållande och aparta uttryck!

 Samtalen, där covid var bannlyst, stod som vanligt kring ett flertal av männens favoritämnen,
  • Historia, med Wellingtons citat om hur han blev skrämd av de egna soldaterna som valde att jaga en infettad gris kvällen före slaget vid Waterloo.

  • Teknik: Om Spce X och den nu kommande Starship som ska kunna lyfta 200 ton upp i omloppsbana.

  • Konst, typ: Den sovjetiska filmen filmen vid namn, just det, Waterloo som, tillsammans med den samtida Ben Hur, har rekordet för flest antal statister i en och samma scen: 15.000:- . Slaget vid Minas Tirith har drygt 50.000 statister, de är dock datorgenererade.

Kvällens bok var Inhibitor Space som både är en fristående bok i Alastair Reynolds universum och del fyra i en serie. Det går att läsa den som vilket som, dock med lite mer behållning om man läser den som del fyra visade det sig i diskussionerna. Den utspelar sig i en avlägsen framtid där människan har lämnat jorden och modifierat sig på tekniskt och biologiskt, samt hunnit bli förvånad över att det knappt finns något liv alls i universum, trots att det borde krylla av det. Det har visat sig, innan denna bok, att en maskinintelligens kallade Inhibitors, utplånar allt biologiskt liv när det nått den teknologiska nivå som möjliggör att resa mellan stjärnor. Detta för att de anser att biologiskt liv sabbar universums naturliga utveckling. Endast fyra av männen hade läst den, två gjorde walk over. Det samlade betyget landade på 3,2.

 Kvällen öl, utvald enligt metoden i inledningen, blev Duchessa från birradelbolgo och till nästa gång som är den nionde mars hemma hos Johan är det Sally Rooneys Vackra Värld, var är du som ska vara läst. Den blev nyligen framröstad på en random sajt som 2021 års bästa bok. Vi får se om den lever upp till det! I alla fall kära vänner, stort tack för en välbehövlig och covidfri kväll!
 
 

RSS 2.0