Massutmaningen Tino Sandaji 3,0

För drygt femtonhundra år sedan inträffade det som historikerna benämner folkvandringstiden. Människor flyttade in till de områden som idag är Sverige, främst ifrån nuvarande Finland och Tyskland. Detta ledde till oroligheter, någåt som historikerna kan se i och med att det byggdes många fornborgar under den här tiden. Även idag lever vi i folkvandringstider. Nittonhundratalets väl avgränsade nationalstater har delvis ersatts av en globalare öppenhet. Det som inte förändrats i samma takt som möjligheterna att röra sig mellan länder för människor, varor och kapital är rätten att beskatta människor och organisationer. Detta skapar utmaningar, massor av dem.

 De begränsade resurser som finns ska fördelas till alla de som är behövande skola, vård, rättsväsende, infrastruktur, försvar och migration/integration. Behoven är större än resurserna och Sverige hadde under en period en mycket liberal flykting- och migrationspolitik kombinerat med att ingen ansvarig politiker ställde frågan: Hur ska vi lösa detta? Det viktiga var att känna rätt. Oavsett om man var för eller emot. Att frågorna var större en ja eller nej fanns inte utrymme för i debatten. det börjar svänga nu och en av de som försökt reda ut huret är Tino Sanandaji som skrivit boken Massutmaningen.

Och det var denna som BBB-männen hade läst till denna gång. En bok av det slag som man hellre har läst än faktiskt håller på och läser, ingen episk läsupplevelse att förvänta sig. En bok, som när man väl läst den, ställer sig frågande till att bibliotek vägrat köpa in den. Det Sanadaj gör är att ur olika vinklar sammanställa tillgänglig statistik och forskning kring hur de mängder med nya personer som kommit till Sverige de senaste åren påverkar landet. Samt hur de områden som av polisen pekass ut som särkilt problemfyllda. Männen tyckte överlag att det var en bra ansats, att vilja utgå från fakta, men kände att Sanandaji kunde ha problematiserat sina källor mer. Boken kan inte ses som ett vetenskapligt verk utan mer som ett relativt faktabaserat inlägg i samhällsdebatten. Det måste gå att samtidigt kunna känna sympati med människor som flytt utan att för den skull inte vilja se vilka konsekvenser det får i Sverige. "Varför är det så svårt att prata om dessa frågor på ett nyanserat sätt", som en sa.

 I slutet på boken kommer Sanandaji med 25 egna förslag till åtgärder, flera av dem oortodoxa och intressanta. Värt att notera att han gör inte partipolitik av dem utan ger sig på käpphästar både till höger och till vänster. Men i grunden handlar det om utbildning, utbildning och åter utbildning. Det kanske mest kontroversiella är att göra engelskan till officiellt andraspråk (vilket många som kommit hit de senaste åren behärskar relativt bra) och sedan enbart ge ut information på svenska och engelska. Blir billigare och enklare och de som inte kan svenska, men engelska, kan snabbare komma i arbete. Intressant är också att fundera över om inte alla dessa jobbsatsningar de senate 25 åren borde avvecklas och istället att man använder de skattepengarna till att skapa riktiga arbeten inom omsorgen och vården till exempel. Boken genererade bra diskussioner och BBB-männen skulle gärna läsa en bok, baserad på statistik och forskning, som visar att  Sverige inte har några problem. Betygen varierade från 2 till 4 och genomsnittet blev en 3.
 Kvällens öl blev Falu Röd från Villovägens bryggeri. Till nästa gång den 20/11 ska männen ha läst Mats Jonssons serieroman Nya Norrland. Väl mött!
 
 

RSS 2.0