Hundra år av ensamhet Gabriel Garcia Marquez 2,1

Två dagar till Lucia, elva dagar före jul. Vad kan vara bättre för den inre friden än en träff med BBB? Ett sedvanligt brett urval av mältade drycker hade värden fått fram, med en nyans av den stundande julesäsongen. Skotskt öl med svenska pepparkakor, en smakrik dryck som borde svalka svallande brexitdiskussioner. Medan korvar och ostar sänktes ner i sugna strupar ackompanjerade av öl i skilda färg- och smakskalor avhandlade männen Svenska akademin, bristen på regering, anala Prussiluskors obligatoriska e-hälsolyft, skillnaden mellan malariabekämpning med kinin och kinesisk malört, varför livstidsanställningar tenderar att omvandla begåvade människor till sjöpungar och att det just nu är varmt rekommenderat att se "Ett jävla paradis" på SVT Play.

 Om boken till denna gång, Hundra år av ensamhet, av nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez, var meningarna delade.  Boken som kom ut första gången 1967 var en av den våg som kallades den magiska realismen och hade andra författare som Isabell Alleende och Carlos Fuentes också som representanter. Bland andra.

Helt kort kan man sammanfatta boken med att en man, som alla tycker är galen, grundar en by, en annan man säger att det sista barnet i grundarens släkt ska bli uppäten av myror. Efter typ hundra år blir ett barn ivägsläpat av myror. Slut.  Samtliga män var ense om att boken börjar mycket bra, det är vacker, färgstarkt och myllrande. Sedan gick meningarna isär, en del tyckte att det bara blev mer av samma, dessutom svårt att hålla koll eftersom alla heter samma saker. Medan andra sögs in i den världen och inte störde sig alls på detta eftersom just de sakerna inte var viktigt. En bra bok ur diskussionssynvinkel och som fick alla betyg som går att sätta, från etta till fyra. Sammanvägt hamnade Hundra år av ensamhet på 2,1 i betyg. Men som sagt spännvidden var stor.

 Till nästa gång, som är hemma hos Johan den 31/1 2019 är det Mary Shelleys klassiker Frankenstein som ska vara läst. Kvällens öl blev enhälligt Fullers Vintage Ale, en perfekt öl, att sakta njuta en mörk och blåsig kväll. God Jul och Gott Nytt År!!
 
* https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=anal%20karakt%C3%A4r
 

RSS 2.0