Doctor Sleep Stephen King 3,0

Grundackordet för kvällen var sömndoktorbok och öl-i-konstiga-flaskor-jag-aldrig-smakat.  Full uppslutning av bok- och ölsugna män var samlade för att hälsa Jens välkommen till sitt första möte som BBB-are. Kul! 

 

Kvällens inledning blev dock en smula spänd.Värden hade i sin ambition tänjt på stadgarna och det var nära att stadgedisciplinnämnden fick rycka in, men doften från de stekta spanska korvarna förlät alla eventuella brott mot stadgarna som stipulerar att tilltuggen endast får komma från burk eller påse. En oro för att den obligatoriska bräckandet ska sprida sig från ölen till att även gälla tilltuggen kan dock vara på sin plats.

 

Men eftersom stadgar i en klubb som denna är under löpande omprovning kommer nog även denna lilla utflykt att leda till något bra i slutändan. Men nog om detta, det ska ju även handla om böcker och bokläsning.

Men först en kort sammanfattning av en av de saker som gör dessa träffar så stimulerande, att ens allmänbildning får sig en injektion varje gång denna gång fick vi lära oss ett tragiskt faktum. Att gamarna i Indien håller på att dö ut. Anledningen till det är att de heliga korna matas med så mycket anti-inflammatoriska läkemedel (ex Voltarén) på ålderns höst, att deras kött innehåller så pass höga doser att de gamar som äter av dem, förstör sina njurar och dör de med.

 

Boken för kvällen var Stephen Kings senaste Doctor Sleep. Den handlar om Danny, den lille killen som tampas med sin far och spöken i The Shining. King har ofta fått frågan om hur det gick för Danna och nu drygt trettio år senare få vi veta det. Det var en mycket enig samling recensenter, alla gav boken en trea. Ingen tyckte den var värd en fyra och ingen ville ge den något av de lägre betygen. Intressant att notera, för den som brukar notera sådant, är att betyget tre gavs av både de som med denna läste sin första Stephen King och de som ofta och gärna besökt hans universum. Det förekom en mindre diskussion om man kan ge en fyra till en bok av denna sort, och det kan man. Exempel på böcker av King som är värda fyror är, Det, Jurtjyrkogården, Pestens Tid och, Under the Dome.

 

King har en förmåga att beröra och gjuta liv i sina karaktärer, man känner med dem och förstår hur de har det. Just i denna bok kretsade mycket kring kampen att hålla sig nykter för en alkoholist och längtan efter tillhörighet. Miljöer är inte i fokus och i detta fall så var historien bra, men inte strålande. Men karaktärerna och deras känslor är mycket bra, här liknar King en annan mästerbeskrivare av personer: Astrid Lindgren. Samt att formatet, många sidor, passar bra. Dels är det lättläst och dels behövs det en rejäl mängd sidor för att komma i stämning. Trots sina femhundra sidor var det en bok för två plus några kvällar.

 Spansk kontra tysk skumkrona.
 
 Kvällens öl, under kodnamnet vettexduken.

Kvällens öl blev ett gott öl med etikett utan text, tips mottages gärna på vad det hette. Nästa gång är vi hemma hos Johan den 20/2 och till dess är det Fraustadt 1706 av Oskar Sjöström. Ett av förslagen värden hade gick bort så det rungade vitrinskåpet: En bok med en hund i en portal på omslaget, är inget för Män att läsa.

Nästa bok.
 
Som sagt var: Hund i portal.
 
 

RSS 2.0