Sorgesång för Easterly Gappah P 2,8

Vad är väl en mellandagsrea på Barkarby mot att njuta en vitter mellandagsmalt hemma hos Erik? Inte mycket att hänga i den barrande granen. Chez Eriks bjöd som vanligt på ombonad samvaro i "the man cave" med finöl och goda tilltugg.
Efter inledande samtal kring julen med sina glädjeämnen och vedermödor kastade vi oss raskt över Petina Gappahs Sorgesång för Easterly. Boken är en novellsamling med en rad berättelser från Zimbabwes senaste tjugo år av total brist på utveckling. Frågan som alla hade ställt sig under läsningen var: "Hur kan ett land bli så galet och dåligt på så kort tid?" Novellerna skildrar vardagssituationer i ett land med sexsiffrig inflation, korruption, samt en en utbredd spridning av den stora sjukdomen med det lilla namnet. stundtals skildrat med en stillsam humor, vilket antagligen är en förutsättning för att klara sig i ett så genomruttet samhälle. Det som drar ner boken är att novellerna är ojämna, vissa är lysande medan andra kommer man inte ihåg efter fem minuter vad de handlade om, de är som musik på radio som är trevlig att lyssna på men som man inte kommer ihåg när nästa låt börjar. BBB gav boken ett samlat betyg på 2,83 och konstaterade att man för att kunna läsa noveller på ett bra sätt så bör det bli en om dagen, att streckläsa noveller fungerar sällan bra. Det är svårt att ladda om för en ny historia flera gånger på en kväll. De behöver tid att sjunka in och landa innan nästa historia knackar på.
Ölet denna kväll avvek från den senaste tidens IPA-fixering och bjöd på ett julbord av mörka öl. Dunkel, Schwartz, Svart, Stout, mörkt och decembermustigt, långt från den jästa majsvälling (shakashaka) stackarna i boken fick dricka. Vinnare i denna kategori blev Coopers Extra Stout från Australien. Dock i hård konkurrens med S:t Peters Cream Stout som det tyvärr bara fanns en flaska av och som därför fick utgå och återkomma framöver.
Till nästa gång kommer BBB att läsa och fundera över Yiyun Lis: Bed för mig i tusen år. Den synar vi hemma i Kjells "man cave", trumhuset, den 7/2 2012. Väl mött!

RSS 2.0