Frankenstein Mary Shelleys 2,3

Halvskröpliga kröp männen upp på höjden för att prata klassiker, livet, universum och allting. De möttes av ett dignande hälsokostbord med några öl, ostar och korvar plikskyldigast utplacerade. Det gäller att vara rädd om kroppen, den ska hålla länge och kanske bli använd som reservdelar. Det mellanmjölkiska svenska är att gå in på www. socialstyrelsen.se och klicka sig vidare på organdonation för att skriva upp sig där om man inte gjort det tidigare.

 Det något mer extrema är att åta sig att bli en sentida lärljungen till kvällen huvudperson i boken av Mary Shelly från 1818: Frankenstein. En bok som skrevs av en artonåring och som nu är 219 år gammal och räknas som en av klassikerna. En del ser den som den första science fiction-boken. Männen tyckte att deti grunden är en bra berättelse, men det är långa passager med hur Frankenstein känner, och känner och känner. Något som en nutida läsare lätt kan uppfatta som en temposänkare av rang. Det verkade som om boken delvis kan ha varit tänkt för högläsning då den gjorde sig bättre som ljudbok än som läsbok.

För den som vill analysera boken finns hur mycket som helst av allt från antik inspiration, till total frånvaro av hur monstret skapas. Det måste ha varit en viss stank över det, men om det nämns inget, ej heller hur monstret får liv. Blixten som livgivare kom i filmerna. Männens betyg landade på en blandning av tvåor och treor, och det genomsnittliga BBB-betyget hamnade på 2,3.

 Kvällens öl var många och till slut kunde en vinnare bli korad och det blev Omnipollos Pale Ale med Havregryn. Nästa gång är den 14/3 hemma hos Jonas och tills dess ska, notera att kvällens värld ville läsa något roligt denna gång, Ola Larsmos Swede Hollow vara utläst. Väl mött kära vänner!
 

RSS 2.0