Utrensning Oksanen S 2,8

Vad är det med oss män/pojkar och andra världskriget? Helt utan någon uttalad tanke handlar var och varannan bok i denna eminenta bokklubb om just detta krig på ett eller annat sätt. Längtar vi till en tid när allt var enkelt, de goda goda och de onda onda, när män var män och klädde väl i leriga gröna uniformer? Om detta får beteendevetare och psykologer ägna sig åt att reda ut. Vi samlades i alla fall hemma hos Johan efter att ha läst Sofi Oksanens Utrensning.

Den välkomnande ölväggen värmde skönt i den bistra höstkvällen med halka och minusgrader ute. Till detta fick vi smaka på, förutom en rad klassiker, tryffelsalami och chips gjorda på Blå Kongo. Båda tilltuggen var mycket goda.

Boken väckte mycket diskussioner och omdömena spände från två till fyra.  Det som var positivt med boken var att den vågar ta upp ett ämne som säkert är mycket svårt att prata om i Estland: Hur den sovjetiska okupationen fick människor att göra hemska saker mot varandra undr många år och hur det sedan blir att leva sida vid sida efter självständigheten utan att kunna göra upp med det förflutna på ett bra sätt. Boken är bitvis mycket obehaglig och ger en känslan av att civilistation är en tunn hinna som de flesta människor skalar av sig när det kommer till att överleva. Det som inte var så bra med Utrensning var att den i sin torra telegramstil inte alltid kunde beröra, distansen blev för stor och som Jonas sa: "Jag kom på mig själv att flera gånger notera vilken sida jag var på, det gör jag aldrig om jag verkligen försviner in i en bok".
Det sammanvägda BBB-betyget för Sofi Oksanens utrensning blev 2,83.

Till nästa gång som är den 29/11 hemma hos Magnus ska vi ha läst Marjaneh Bakhtiaris Kalla det vad fan du vill. Kvällens öl var det ingen som helst diskussion om: Chimay. En belgisk klosterbroder när han är som bäst, dock i hård konkurrens med ett schysst urval av olika Indan Pale Ales.

RSS 2.0