Liknelseboken P-O Enquist 2,0

Tropisk sommar hade gått över i svensk sensommar på gränsen till känsla av höst i luften. Männen som rest norrut, så långt mot Västerbotten som klubbens geografi tillät, bänkade sig framför elden och kände vindar och regn svepa kring dem. Uppe till läsning över sommaren hade varit en av Sveriges litterära scens verkliga åldermän, P-O Enquist och hans, som vi förmodade, självbiografiska Liknelseboken.
En bok som många recensenter höjt till skyarna. Männen i BBB var överlag inte lika imponerade. Rubriken är ett citat, ”Gubbältande” är ett annat och ”en gröttjock massa”, ett tredje. I grunden handlar det om en åldrande mans sexualdebut när han var femton år, i en tid och miljö där kvinnor var synd och sex skam.
Men det förstår läsaren ganska fort, vilket gör det lite enformigt att läsa det om och om och om igen. Det finns även ljuspunkter med boken och det är att det är skickligt skrivet, bra språk och begåvat strukturerat. Betygen som männen satte varierade mellan 1 och 3, genomsnittet landade på en jämn och fin tvåa.
Kvällen öl var en utflykt söderöver med fokus på utmärkta Hökarängens bryggeri och kvällen öl blev, inte helt överraskande, Hökarängens IPA. Vill du som bryggare få BBB-männens tummar uppåt, brygg en IPA.

Till nästa gång, den 29/9 hemma hos Bygdeson ska vi ha läst Serhij Zjadans traspunkiga roman ”Depeche Mode”. Väl mött!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0